Domů » Zprávy » Holešov – město se zámkem, zahradami a židovskými památkami

Holešov – město se zámkem, zahradami a židovskými památkami

Tento krátký tip na cyklovýlet vás zavede do města Holešov. Cesta je nenáročná, do centra města je to z Tlumačova necelých 13 km.

Vede po rovinaté silnici III. třídy, kde nebývá provoz automobilů tak silný. Z Tlumačova vyrazíte po silnici směrem na Kurovice a pokračujete po ní až do Všetul. Zde se dáte doprava směrem na Holešov.

Trasa výletu do Holešova

V Holešově vás upoutá ranně barokní zámek, v současné době se zde pořádají různé výstavy i akce. Doporučuji pěknou procházku v klidném prostředí unikátního zámeckém parku francouzského stylu s rybníkem ve tvaru trojzubce. V parku se nachází i busta nejvýznamnějšího holešovského rodáka F. X. Richtera. Park je přístupný v letním období od 8 do 20 hod.
Dominantou náměstí je farní chrám Nanebevzetí Panny Marie s barokním klenotem Černou kaplí. Za povšimnutí stojí i druhý holešovský kostel sv. Anny. a morový sloup z 18. století.
Ke specifickým rysům města patřilo v letech 1455 až 1919 „židovské getho“. Do dnešních dnů se zachovala „Šachova synagoga“. Ta je unikátní renesanční stavbou s významnou vnitřní výzdobou polského stylu a instalovanou výstavou Židé a Morava. Nedávno byla otevřena Holešovská galerie a Městské muzeum.

Pohled na holešovské náměstí
Zámecká zahrada holešovského zámku

Další informace o městě Holešov