Domů » Zprávy » Čeští dobrovolní hasiči letos slaví 150 let od svého vzniku

Čeští dobrovolní hasiči letos slaví 150 let od svého vzniku

V pondělí 10. března 2014 byla v prostorách KIS slavnostní vernisáží otevřena výstava k výročí 150 let od vzniku prvního českého dobrovolného sboru Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezka.

Výstavu připravili tlumačovští hasiči ve spolupráci s p. Blahou. Expozice představuje hasičské kuriozity, medaile, uniformy, alba fotografií a další zajímavé exponáty.
Z dostupných informací na internetu se dočteme, že 12. března 1864 byly ve Velvarech na Kladensku schváleny stanovy prvního českého sboru dobrovolných hasičů. Postupem času si vlastní požární jednotky zřídila většina měst i obcí, čímž se z dobrovolného hasičství stal masový fenomén, který mimo jiné sehrál úlohu v procesu emancipace českého národa. K myšlence nezištné pomoci při požárech i jiných neštěstích se v Česku aktuálně hlásí kolem 365.000 osob.
Tyto i jiné zajímavé skutečnosti z historie i současnosti se mohli návštěvníci vernisáže dozvědět ze zajímavé přednášky, kterou připravil amatérský historik a sběratel hasičských věcí pan Vít Blaha z Pohořelic. Pan Blaha zapůjčil na výstavu i zajímavé předměty s hasičskou tématikou ze své soukromé sbírky.
Výstava je zpřístupněna do 27. března 2014 v pracovní dny od 8 – 16 hodin v přízemí Kulturního a informačního střediska.