Domů » Zprávy » Koštovali jsme pálenky a štrúdly

Koštovali jsme pálenky a štrúdly

V sobotu 1. února 2014 se uskutečnil v Klubu Obce Zábraní 12. ročník Tlumačovského koštu pálenek a koštu domácích štrúdlů.

Na koštu se sešlo celkem 44 vzorků pálenek a 16 vzorků štrúdlu, jejichž kvalitu hodnotilo 64 degustátorů z řad veřejnosti. Hlavním sponzorem akce byla Místní akční skupina (MAS) Jižní Haná. Ta finančně zaštítila pro každého hodnotícího zdarma svačinku v podobě tlačenky, jitrnice, ovaru, anglické slaniny. Kuchařky, které napekly štrúdl, si odnesly upomínkové předměty, které věnovala rovněž skupina MAS.
Do 17 hod. probíhala ochutnávka pálenek a za necelé dvě hodiny později byly známy výsledky.
První místo za štrúdl si odnesla paní Ladislava Šoltysová, druhé místo obsadila paní Helena Němcová a na třetím místě se umístila paní Jiřina Vrtalová.
Vzorky pálenky byly ohodnoceny stupnicí od jedné do pěti, kdy jednička znamenala nejnižší počet bodů. Vzorek, který nebyl ohodnocen degustátorem, byl bodován číslem 3. Celou akci přišel podpořit i starosta obce Ing. Antonín Jonášek, který rovněž ochutnával a přinesl svůj vzorek pálenky.
Letošním vítězem koštu pálenky 2014 se zaslouženě stali zahrádkáři II. s celkovým počtem 228 body. Na krásném druhém místě skončila paní Dagmar Meisenbichnerová s počtem bodů 215 a v těsném závěru za ní, s počtem bodů 214, skončil pan Ing. Věroslav Viliš. Gratulujeme.
Další cenu za rozpoznání své pálenky mezi 44 vzorky si odnesli: pan Ing. Věroslav Viliš, Dagmar Meisenbichnerová, Petr Hübl a paní Jiřina Vrtalová.
Večer byl obohacen i menší tombolou. Všem výhercům gratulujeme a sponzorům děkujeme. K poslechu i zpěvu hrál na harmoniku pan Musil.
Organizátoři MO ČZS Tlumačov a KIS Tlumačov děkují všem za účast a těší se na již 13. ročník koštu pálenek 2015. Doprovodná soutěž bude o nej nakládané okurky.

Fotografie v galerii – Košt pálenek 2014