Domů » Zprávy » Austrálie

Austrálie

V pondělí 23. listopadu se v KIS uskutečnila cestovatelská přednáška Jiřího Máry na téma Austrálie. Jiří Mára chce naplnit cestovatelské sny Jirky Máry a co nejvíce mu zpříjemnit jeho nelehkou cestu životem.

Jirka se stal prvním českým vozíčkářem, který procestoval nejvzdálenější zemi na světě – Nový Zéland. O rok později studoval španělštinu v Ekvádoru a vyzkoušel, jak se žije v Amazonské džungli a na tajuplných Galapágách. Na třetí expedici procestoval Japonsko. Následovala cesta na Island a do Grónska, které geograficky patří do Severní Ameriky. A když jsme se konečně dostali do vytoužené Afriky, stal se Jirka prvním českým vozíčkářem, který navštívil všechny obydlené světadíly. Dokonce byl zapsán do České knihy rekordů. Necestuje však kvůli slávě, ale vlastním příkladem chce dokázat, že zdravotním hendikepem život nekončí a také motivovat ostatní vozíčkáře v boji za naplnění vlastních snů. Pevně věříme, že dokázat se dá úplně všechno.

Australská projekce rodiny Márových vás často donutí vydechnout: „To snad není možný.“ Objeli celý kontinent kolem dokola a vydali se i do horoucího středu k posvátnému rudému monolitu Uluru. Cestou nakrmili skákající krokodýly, šnorchlovali ve Velkém bariérovém útesu, házeli bumerangem nebo naslouchali hraní Aboridžinců na didžeridu. Žasli v poušti mezi tisícovkou skalních jehel Pinnacles, nadšeně krmili klokany z ruky a šplhali po žebříku kolem stromu do výšky 70 metrů. Prožili jsme společně s nimi příběh plný dobrodružství, napětí a radosti. Jiří Mára je autorem sedmi cestopisných knih a dokumentárních filmů z různých koutů světa.
Na konci přednášky jsme si mohli zakoupit nejen knihy Jiřího Máry, ale i DVD a kalendář.