Domů » Zprávy » Bez puchýře z Malenovic do Napajedel

Bez puchýře z Malenovic do Napajedel

Deset statečných turistů z Tlumačova a z Kvasic se vydalo v sobotu 13. dubna 2013 na Jarní vycházku aneb na Cestu za prvním puchýřem.

Vycházky vedla z Malenovic do Napajedel. Začátek byl u obchodního centra a trasa vedla dál, po zelené značce, přes zahrádkářskou kolonii až k lesu. V lese nás čekalo zastavení u poutního místa u pramene zvaného Kaménka či Svatá voda. Studánka je nadkrytá kamennou klenbou. Pramen má po širém okolí pověst léčivé vody a vyhledávají ji jak zbožní poutníci, tak turisté. Nad studánkou je vybudována skalní jeskyně se sochou Panny Marie Lurdské. Místo doplňuje kaplička z roku 1854. Voda ze studánky vytéká do hlubokého žlebu a vlévá se do říčky Dřevnice.
Tady jsme vyměnili zelenou značku za žlutou, minuli památník smrti tří žen, prošli obcí Karlovice a krátce se občerstvili v areálu dětského tábora. Tam jeden z nás zavzpomínal na dobu, kdy na tomto místě skutečně, na tehdejším pionýrském táboře, byl. A další chlap z našich řad neodolal zhoupnutí na houpačce.
Dále jsme došli k další silnici (Pohořelice-Komárov) a lesíkem Obora jsme klesali k rozcestníku Prusinky a překročili silnici z Topolné do Napajedel. A to už byly Napajedla na dohled. Kolem ohrad s koňmi napajedelského hřebčína a podél slepého ramene řeky Moravy, jsme v pohodě došli k rekreačnímu středisku Pahrbek. Tam bylo další a delší občerstvení, po kterém jsme nahlédli do hřebčína a zámku. Pak už jen zbývalo dojít na vlakové nádraží a dojet zpět do Tlumačova.
Příjemnou vycházku dlouhou cca 14 km s malým převýšením (nejnižší bod – 185 m, nejvyšší – 345 m) zvládli, v aprílovém počasí a v místy blátivém terénu, všichni na jedničku. A bez puchýřů!
Podzimní vycházku nebo spíše výlet plánujeme na 7. září 2013 na hrad Helfštýn, kde mají zrovna probíhat „hradní kejkle“ – rozmanitá přehlídka žonglérů, kejklířů a artistů všeho druhu. Zatím máme vymyšlené, že pojedeme vlakem z Tlumačova do Lipníku nad Bečvou, odtud pěšky na hrad (5 km) a zpět. Takže těch 10 km zase ujdeme. Poznačte si termín do kalendáře.

Fotografie v galerii – Jarní vycházka – Malenovice – Napajedla