Domů » Zprávy » Březen – měsíc knihy jsme zakončili Nocí s Andersenem

Březen – měsíc knihy jsme zakončili Nocí s Andersenem

V pátek 5. dubna 2013 se sešlo celkem 17 dětí, aby prožily již šestou pohádkovou noc v knihovně. Program začal v 17 hodin a domů jsme se rozcházeli v sobotu 6. dubna 2013 v 9 hodin.

Po příchodu děti přivítaly pracovnice KIS Tlumačov Petra Šimoníková a Renáta Nelešovská. Po rozložení lehátek a „ ubytování se“ v knihovně jsme se vydali do školy, kde nás přivítala paní Lida Daňková z DDM Sluníčko. Umožnila nám přístup do čajovny, kde jsme s dětmi hráli kulečník, stolní fotbal a jiné stolní hry. Po hodině strávené v čajovně jsme se vrátili do místní knihovny, kde nás čekala společná večeře. S plnými bříšky jsme se pustili do oblíbených tvoření výrobků. Tentokrát jsme vyráběli zvířátka z rolí od toaletních papírů, složili jsme si záložku do knihy a tvořili jsme skládaného Mikuláše na špejli. Ani tentokrát nechyběly různé hry a testy. Děti si na počítači vyplnily pohádkový kvíz. Potom se usadily v sále, kde se na plátně promítala kreslená pohádka Rebelka. Po skončení promítání se přiblížil čas na spaní. Nastala večerní hygiena a uložení do spacáků. Před spaním nechyběla pohádka na dobrou noc. Starší děti si půjčily do postýlek časopisy, které máme v knihovně. Ti mladší usnuli během čtení pohádky, starší děti si špitaly do pozdních ranních hodin.
Budíček všechny probudil kolem půl osmé a čekala nás snídaně v podobě buchet, které nám napekly maminky. Všem maminkám děkujeme. Po snídani si děti zahrály oblíbenou hru „Městečko Palermo“ a to už si pro ně chodily rodiče. Těšíme na příští již sedmou Noc s Andersenem.

V měsíci březnu navštívili také místní knihovnu žáci z tlumačovské základní školy. Nejdříve přišly děti ze školní družiny, pro které měla paní knihovnice připravené pohádkové soutěže. Skládali jsme pohádkové puzzle, řadili k sobě pohádkové postavy a podle sledu pohádky skládali jednotlivé díly.
Další, kdo zavítal do knihovny, byli žáci šesté třídy ZŠ. Paní učitelka Jirušková pro ně měla připraveny různé úkoly související s učivem.
Jako poslední navštívili knihovnu žáci z pátého, sedmého a osmého ročníku ZŠ. Paní knihovnice je v krátkosti seznámila s řazením a značením knih, ukázala jim, jak se z domácího PC dostanou do online katalogu knihovny a vyprávěla o tom, co všechno je s knihami třeba udělat, než se dostanu do rukou čtenáře. Pro děti byly nachystány jednotlivé úkoly, které vyhledávaly na internetu. Určovaly správné názvy knih a odpovídaly na otázky týkající se životopisu autorů Bohumila Hrabala, Boženy Němcové a Hanse Christiana Andersena. Nakonec se mohli jednotlivci zdarma zaregistrovat do knihovny. Této registrace využilo deset dětí.

Fotografie v galerii – Noc s Andersenem a návštěva dětí v knihovně