Domů » Zprávy » Košt pálenek 2013 byl letos doplněný o ochutnávku škvarkových pagáčků

Košt pálenek 2013 byl letos doplněný o ochutnávku škvarkových pagáčků

V sobotu 2. února 2013 se uskutečnil v Klubu obce Zábraní 11. ročník Tlumačovského koštu pálenek a košt škvarkových pagáčků.

Na koštu se sešlo 30 vzorků pálenek a 9 vzorků škvarkových pagáčků. Na velmi špatný minulý rok, kdy na jaře pomrzly některé ovocné stromy, to byl slušný počet vzorků. I kuchařky nás mile překvapily počtem soutěžních pagáčků.
Degustátorů z řad veřejnosti se sešlo méně, než jsme byli zvyklí z minulých ročníků, ale nebylo to vůbec znát na přátelské náladě nesoucí se klubem.
Košt pálenek a pagáčků byl ukončen v 17 hodin a o hodinu později byly známy výsledky.
První místo za škvarkové pagáčky si odnesla paní Helena Němcová, druhé paní Marie Nováková a na třetím místě se umístila slečna Nela Kasálková. Cenu za ni převzala její babička paní Šoltysová. Všem třem kuchařkám blahopřejeme.
Vzorky pálenek se hodnotily stupnicí od jedné do pěti, kdy pětka znamenala nejvyšší počet bodů. Vzorek, který hodnotitel nestihl okoštovat, byl ohodnocen známkou 2,5. Košt aktivně podpořil i starosta obce Ing. Antonín Jonášek. Přinesl vzorek své pálenky (skončila na 11. místě) i poctivě ochutnal všechny vzorky pálenek i pagáčků..
Letošním vítězem Tlumačovského koštu pálenek 2013 se stal pan Antonín Kunčar s 102 body. V těsném závěsu za ním skončili se svým vzorkem místní zahrádkáři se 100 body a 90 bodů za svou pálenku dostal třetí v pořadí pan Petr Hübel. Gratulujeme.
Další cenu získali pan Alexandr Novák a paní Marta Němcová za rozpoznání své pálenky mezi 30 vzorky. Na závěr byly vylosovány i tzv. ceny útěchy.
Pro dobrou náladu všem zahrál na harmoniku pan Musil. I na zpěv došlo.
Organizátoři, MO ČZS Tlumačov a KIS Tlumačov, pevně věří, že rok 2013 bude na ovoce úrodnější, aby mohl za rok proběhnout 12. ročník koštu.

TOP 10 pálenek 2013

1. Antonín Kunčar 102 bodů
2. zahrádkáři Tlumačov 100
3. Petr Hýbel 90
4. Vratislav Dufek 90
5. Alexandr Novák 89
6. Zdeněk Brázdil 89
7. Renáta Nelešovská 89
8. Irena Masařová 87
9. Miroslav Šoltys 84
10. Jaroslav Zezula 83,5

Fotografie v galerii – Tlumačovský košt pálenek 2013 a košt škvarkových pagáčků