Domů » Zprávy » Mikuláš se svou družinou

Mikuláš se svou družinou

Ve středu dne 5. prosince 2012 procházel Tlumačovem, na objednání rodičů pro své děti, Mikuláš se svou družinou.

Mikulášský průvod vycházel v 16 hod. z KIS. V průvodu byli k vidění mimo Mikuláše a anděla, také dva čerti a smrtka. Těchto „ služeb“ využilo celkem 30 rodičů.
Laskavé slovo Mikuláše i hrozivý pohled čerta jistě patří dodnes k nejsilnějším dětským zážitkům. Podle staré lidové víry sestupuje každý rok 5. prosince navečer z nebe na zem, obchází lidské příbytky a spolu s čertem a andělem, rozděluje pamlsky a ovoce hodným dětem, stejně jako uhlí a brambory dětem zlobivým.
Zatímco svatý Mikuláš vzbuzoval v dětech posvátnou úctu a anděl klid a pohodu, čert měl na starosti nahnat uličníkům něco strachu. Mikuláš se nejprve zeptal rodičů, jak bylo jejich dítko hodné, jestli je pořádné a jestlipak se ve škole dobře učí. Podle toho rozdával společně s andělem sladkosti, hračky nebo vlídné slova. Byli i tací, které čerti strčili do pytle a chtěli odnést do pekla. Po slibu, že se polepší je nakonec pustili a odešli s prázdnou.
Děkujeme dobrovolníkům Mikuláši s celou jeho družinou (Radek Šimoník st., Eliška Jeřábková, Staňa Jeřábek, Jiří Mouka, Radek Šimoník ml.) za ochotu a strávený volný čas pro tuto pochůzku. Vybrané peníze darovali na zakoupení nových kostýmů do pohádkového parku, který se každoročně pořádá v září.