Domů » Zprávy » Podzimní vycházka – Vizovické prameny

Podzimní vycházka – Vizovické prameny

Za nádherného podzimního počasí se vydalo 19 turistů z Tlumačova a okolí na 16 km dlouhou podzimní vycházku. Akci pořádalo v sobotu 20.10.2012 Kulturní a informační středisko Tlumačov a trasa vedla po naučné stezce „Vizovické prameny“.

Před sedmou hodinou ranní jsme se sešli na místním nádraží a s přestupem v Otrokovicích jeli do Vizovic. Naučnou stezku jsme našli lehce a rozhodli se, že ji půjdeme „opačně“, tzn. od konce, abychom výšlap ukončili obědem ve Valašském šenku. Vyšli jsme u Nemocnice Milosrdných bratří a začali stoupat na Janovu horu. Zanícení historici se zašli podívat i na Janohrad. My ostatní jsme na ně čekali na Janově hoře a v duchu si notovali refrén známé písničky od skupiny Fleret:
Ó, Janova horo, už dlúho nás ochraňuješ,
ó, Janova horo, mnohý na tobě stál,
ó, Janova horo, však ty cosi pamatuješ,
ó, Janova horo, a jsi pevná dál.
Pak nás čekal Spletený vrch a o kousek dál rozhledna Doubrava. Ta nám poskytla výhled na Hostýn, Javořinu, Lysou horu, Rozsutec a někteří z nás dohlédli mnohem dál do slovenských hor a Beskyd. Vizovice byly před námi jako na dlani. Dalším cílovým bodem na zelené značce naučné stezky byla kaple s pramenem čisté vody – Chladná studna. Význam pramene vzrostl v r. 1900, kdy zde došlo zázračnému uzdravení. Kapli postavili rodiče uzdravených dětí z hluboké úcty a pokory k Matce Boží. Dodnes se zde konají poutě k uctění Panny Marie Lurdské, jejíž socha je umístěna na kamenném oltáři kapličky. KČT, který ve spolupráci s městem Vizovice zřídil naučnou stezku, zde pořádá každoročně Svatoštěpánské pochody vždy 26. prosince. Po trase je i rekreační středisko Revika s možností ubytování, stravování, a sportovním zázemím. Pokračovali jsme stále po zelené značce směrem k Turistickému pramenu. Ve Vizovicích byl v r. 2004 otevřen první turistický pramen, což by mělo být prvním krokem k budoucímu otevření prvních turistických lázní. Stalo se tak díky iniciativě Klubu českých turistů ve Vizovicích (KČT) a několika sponzorů. Dalším krokem programu turistického odboru ve Vizovicích je přivedení minerální vody – sirkovice. Sirkovice je mineralizovaná voda, která svojí zásaditostí zcela zaručeně pomáhá k eliminaci nepříjemných stavů po požití nadměrného množství alkoholu. Tato dobrá vlastnost zde nabízí své široké uplatnění.
Poslední zastávka byla ve Valašském šenku – dříve Mojžíšovy lázně – o nich svědčí jeden metr hluboká studna na levém břehu potůčku vedle Valašského šenku. V lázeňském altánu se ještě v druhé polovině minulého století nacházely dřevěné ozdobné terče ostrostřeleckého spolku. Nyní jsou uloženy na zámku v Malenovicích.
Někteří z nás ještě stačili nakouknout na zámek, do cukrárny s čokoládami a pralinkami vizovické firmy a prodejní výstavu vánočních ozdob.
Přibližně v 16:30 hod. nám už jel vlak zpět do Tlumačova. Věkové rozhraní zúčastněných turistů bylo velké: nejmladší bylo 7 a nejstarší 67 let. Všichni jsme těch 16 km zvládli, skoro nikoho nebolely nohy. Vycházku po této naučné stezce vřele doporučujeme. Je středně těžká, a když vám vyjde počasí jako nám, je to paráda.

Fotografie v galerii – Podzimní vycházka