Domů » Zprávy » Mrazivé počasí bylo ideální na košt pálenek

Mrazivé počasí bylo ideální na košt pálenek

Tak jako každý rok, tak i letos se poslední sobotu v lednu konal Tlumačovský košt pálenek. Letošní, 10. jubilejní ročník, byl ještě doplněn koštem bramboráků.

Na koštu, v sobotu 28. ledna 2012, se sešlo 38 vzorků pálenek a 11 vzorků bramboráků, které přinesli nejen občané z Tlumačova, ale i z okolních obcí a měst.
Pálenky a bramboráky hodnotili degustátoři z řad veřejnosti, takže šlo spíše o to se pobavit s přáteli v příjemné atmosféře v Klubu obce Zábraní. Mezi účastníky byl i vzácný host, pan Jiří Pecháček, předseda Územního sdružení ČZS Kroměříž. Akci podpořili i slovenští a němečtí přátelé.
Degustace bramboráků byla ukončena asi po 2 hodinách, kdy na některých prázdných talířích bylo znát, které nejvíce chutnaly. První místo si odnesla paní Ladislava Šoltysová, druhé Helena Němcová a na třetím místě se umístila paní Milena Baďurová. Všem třem tlumačovským kuchařkám blahopřejeme. K bramborákům dodal výborné kysané bílé a červené zelí pan Talaš. Děkujeme.
K závěrečnému počítačovému zpracování koštu pálenek se sešlo 58 odevzdaných hodnotících lístků. Vzorky pálenek se hodnotili stupnicí od jedné do pěti, kdy pětka znamenala nejvyšší počet bodů. Vzorek, který hodnotitel nestihl okoštovat, byl ohodnocen známkou 2,5.
Vítězem Tlumačovského koštu pálenek 2012 se stali místní zahrádkáři s 208,5 body. Podle předsedy tlumačovských zahrádkářů pana Miroslava Šoltyse se jednalo o několik let starou pálenku z jablek. 2. místo obsadil pan Jaroslav Machálek s počtem bodů 208 a počet bodů 205 znamenal pro pana Vladimíra Vrtala 3. místo. Gratulujeme.
Další cenu získal pan Leo Zahradník za to, že poznal mezi 38 vzorky „tu svoji“. Prozradil, že šlo o pálenku přepálenou z vína. Na závěr byly vylosovány i tzv. ceny útěchy.
Jak jsem se už na začátku článku zmínila, jednalo se podle propočtů zahrádkářů o jubilejní 10. ročník. Z tohoto důvodu si organizátoři pozvali i „živou“ hudbu. O skvělé hity, které nenechaly téměř nikoho sedět, se postaral pan Radek Velner.
Od roku 2008 tuto akci organizují společně tlumačovští zahrádkáři a Kulturní a informační středisko. Pevně věřím, že spolupráce bude i nadále pokračovat.

TOP 10 pálenek 2012

1. Zahrádkáři 208,5 bodu
2. Jaroslav Machálek 208
3. Vladimír Vrtal 205
4. Jaroslav Novák 198
5. Renáta Nelešovská 198
6. Jiří Krčma 194
7. Alena Fiantová 192,5
8. Mojmír Němec 191
9. Starosta obce 190
10. Brázdil Zdeněk 189

Fotografie v galerii – Tlumačovský košt pálenek a bramboráků 2012