Domů » Zprávy » Pan Tomio Okamura na Martinských hodech v Tlumačově

Pan Tomio Okamura na Martinských hodech v Tlumačově

Na letošních Martinských hodech čekalo v Klubu obce na Zábraní na návštěvníky jedno velké překvapení. Hostem, který nás přijel pozdravit, byl pan Tomio Okamura. Znáte ho jako toho „českého Japonce, co zastupuje cestovky“. Už jsme si všichni zvykli, že vystupuje v reality show, jindy diskutuje s předsedou vlády a často komentuje ekonomické události. Ale vidět a slyšet pana Tomia „naživo“ na hodech v Tlumačově, tak to byl teprve zážitek.

V sobotu 12. listopadu 2011 chutnali, při cimbálové muzice Dubina, již pátým rokem návštěvníci Klubu obce Zábraní svatomartinská vína roku 2011. Víno dodala místní vinotéka RÁJ Vína – Jiří Schönweitz. Pan Jiří nás během své přednášky mimo jiné seznámil s jednotlivými vinařstvími, ze kterých „vzešlo“ mladé svatomartinské víno. Degustovalo se 7 vzorků: 3 bílá vína a po dvou vzorcích víno červené a růžové. A také jeden vzorek bílého vína, který uzrál v Tlumačově. Pan doktor Fialka dodal Müller Thurgau+Muškát Moravský, pozdní sběr.
Během přednášky o víně jsme přivítali milého hosta, pana Tomia Okamuru. Moravsko-japonský podnikatel (maminčina rodina pochází z Bystřice pod Hostýnem) se narodil v Tokiu, ale většinu života prožil v Čechách. Je viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur a zároveň i jejím tiskovým mluvčím. Svoji práci v Asociaci dělá od počátku jako dobrovolník bez nároku na jakoukoliv odměnu. Pan Tomio se také věnuje charitativní činnosti, je například patronem a sponzorem Fondu ohrožených dětí (FOD) – Klokánek. Výtěžek z kulturních akcí, které organizuje, bývá často věnován potřebným, například dětskému domovu v Mašťově, kde pan Tomio v dětství vyrůstal. Je také členem občanského sdružení Borelioza CZ, které se snaží o osvětu a pomoc lidem s touto zákeřnou nemocí, kterou také prodělal. Od roku 2009 je investorem v populární realityshow České televize Den D. Více na www.tomio.cz.
Hned v úvodu nám prozradil, proč si vybral právě Tlumačov ke své návštěvě. A pak jsme se dozvěděli, jak se jeho tatínek seznámil s maminkou, jak je to s cestovkou pro plyšáky a další historky ze života pana Okamury. Pan Tomio také chutnal svatomartinské víno, ochotně se nechal fotografovat a velmi rád podepisoval své fotografie. Místní knihovně věnoval své 2 knihy: „Český sen“ (2010), která se hned po vydání umístila mezi deseti nejprodávanějšími tituly v České republice a „Umění vládnout“ (2011), která analyzuje a nabízí konkrétní vize a řešení současného stavu naší země.Pevně věříme, že se nám podaří uskutečnit rozhovor s panem Okamurou do prosincového vydání Tlumačovských novinek. Asi po hodinové návštěvě jsme se s panem Tomiem rozloučili a věříme, že jeho návštěva v Tlumačově nebyla poslední.
Ke svátku sv. Martina neodmyslitelně patří dobře vykrmená a upečená husička. Na té si mohli návštěvníci Martinských hodech také pochutnat.
Letošním zpestřením sobotní ochutnávky mladých vín při cimbálovce byla vlasová show slečny Pavlíny Smolinkové z Kadeřnictví a nehtového studia Pawka z Kvasic. Pavlína s sebou přivezla dvě mladé modelky, kterým během 20 minut vykouzlila krásné účesy. Svým kadeřnickým uměním připravila mnohým nevšední zážitek.
Martinské hody pokračovaly v neděli 13. listopadu 2011 a nesly se již v poklidnějším duchu. V 9 hodin se konala Sváteční mše svatá v kostele sv. Martina a po 10 hodině se občané i hosté sešli na náměstíčku při malém občerstvení v podobě cukroví, svařeného vína, čaje a koláčků. Všem, k dobré sváteční náladě, zazpívali a zahráli žáci Základní umělecké školy Otrokovice, odloučené pracoviště Tlumačov. Byli to: Martin Netopil, Martin Němec a Petr Blahuš kytara, Michaela Horková flétna a Kristýna Odložilová zpěv.
Jménem pracovnic Kulturního a informačního střediska Tlumačov děkuji všem, kteří nám pomohli s organizací tak velké akce jakou bezesporu Martinské hody jsou. A děkujeme Vám všem za to, že jste přišli, ať už chutnat mladá vína nebo na nedělní setkání s přáteli na náměstíčku. Hody 2011 skončily, už se těšíme na Martinské hody roku 2012.

Fotografie v galerii – Martinské hody 2011