Domů » Zprávy » Tlumačov má nový památník

Tlumačov má nový památník

Sochař, restaurátor a tlumačovský rodák Mgr. A. Josef Petr daroval Obci Tlumačov památník „Hrdinů 1866“. Památník připomíná historii spojenou s Prusko-rakouskou válkou a je věnován rodákům, kteří se války zúčastnili. Slavnostní odhalení se uskutečnilo v sobotu 3. září 2011 ve 14 hodin.

Za krásného slunného počasí byl, po úvodním slovu autora památníku Mgr. A. Josefa Petra, slavnostním vysvěcení P. Antonínem Baslerem z olomoucké arcidiecézie, zdravici místopředsedy Komitétu pro udržování památek z války 1866 Ing. Radka Teichmana, památník předán jako dar Obci Tlumačov starostovi Ing. Antonínu Jonáškovi.
Atmosféru doby roku 1866 připomínali vojáci v historických uniformách a dámy v dobových kostýmech. Slavnostní náladu doplňoval svými písněmi Pěvecký sbor Moravan z Kroměříže.
Památník je umístěn v Tlumačově na rozcestí Hulín – Kurovice. Jeho horní část zdobí stylizovaný maltézský kříž s vrcholovou sochou orla na zeměkouli. Symbol orel na zeměkouli je symbol statečnosti. Zeměkoule je opletena dubovým a lipovým listím a doplněna nápisem Viribus Unitis – Spojenými silami.
Slova autora Mgr. A. Josefa Petra si můžete přečíst v příloze.

Fotografie v galerii – Odhalení památníku Hrdinů 1866