Domů » Zprávy » Přátelská návštěva v Ďanové

Přátelská návštěva v Ďanové

Přátelství se má udržovat a dobrého přátelství bychom si měli vážit. Přátelství nebo chcete-li družba mezi Tlumačovem a malou vesničkou na Slovensku Ďanová trvá už od roku 2005.

Od té doby se vedení obcí a občané již několikrát setkali, ať už to bylo u nás na Slavnostním otevření Kulturního a informačního střediska, při Martinských hodech, Sportovních hrách, atd. či v Ďanové na oslavách SDH a Branno-športových hrách.
I letos jsme přijali pozvání na III. ročník Branno-športových hier, který se uskutečnil v sobotu 6. srpna 2011. V programu byl i výstup na horu Tlstá, která se majestátně vypíná nad Ďanovou. Pět z osmi zástupců z Tlumačova si tedy „namazalo pod koleny“ a zdolalo během 4 hodin, pro Hanáky z rovné Hané, značné převýšení. Děkujeme Rudkovi Martiniakovi a Lubošovi Bajzovi za doprovod a slova povzbuzení na této vysokohorské túře. Počasí bylo nádherné, takže se nám naskytlo několik překrásných „panorámat“.
Mezitím, co starosta naší obce Ing. A. Jonášek, zastupitel Ing. J. Ševela s manželkou Vladimírou a vedoucí KIS Tlumačov R. Nelešovská s manželem Vladimírem zdolávali Tlstů, manželé Baďurovi se synem Tomášem soutěžili v různých sportovních disciplínách u kulturního domu. Tlumačovské barvy hájili, seč jim síly stačili.
Odpoledne následoval na přilehlém hřišti kulturní program mažoretek z Ďanové a ze slovenského Pravna a mládeže ze SZUŠ pod vedením L. Švábikové.
Slovenští přátelé se o nás jako vždy starali vzorně. My jsme se cítili mezi nimi krásně – vždyť jsme byli mezi svými dobrými přáteli. Poděkování patří starostce obce Kristíně Adamišové a všem občanům Ďanové.
Je jen škoda, že i přes výzvu starosty Ing. A. Jonáška směrem k spolkům a organizacím v obci a zastupitelům, nenavštívilo Ďanovou víc občanů Tlumačova. Je to jistě záležitost k zamyšlení i k diskuzi.