Domů » Zprávy » Den Země – Naše modrá planeta je stále krásná…

Den Země – Naše modrá planeta je stále krásná…

KIS Tlumačov připravilo v pátek 23. dubna 2010 pro žáky ze základní školy a ve středu 28. dubna 2010 pro děti z mateřské školy, zajímavé soutěže u příležitosti Dne Země.

Pětičlenné družstvo z každého ročníku ZŠ Tlumačov absolvovalo soutěž v hodu kruhu na tyčku, slabikové spojovačce, nalezení správné dvojice, přenosu vody v hrnku, ve správném výběru věcí ze dřeva „Co nám dává les“, v určení názvu ptáka podle zobáku, slalomu s popelnicí, třídění odpadu a kdo odebírá jaký tříděný odpad. Družstva byla rozdělena do dvou skupin: I. skupina: 1. – 4. třída a II. skupina 5. – 9. třída.
Pokud žáci nesoutěžili, měli možnost vyplnit kvíz zaměřený na přírodopis a ekologii nebo sledovat pohádku z mořského prostředí „Hledá se Nemo“.
Vyhlášení výsledků proběhlo následující pondělí. V I. skupině zvítězili prvňáčci: Kateřina Gelnarová, Vít Rothanzl, Lukáš Havelka, Kristýna Mišáková a Ondřej Kajnar. Z II. skupiny 1. místo obsadili deváťáci: Petr Sedláček, Dominika Postavová, Martin Mikulica, Martina Dědková a Robin Sobek. S kvízem si nejlépe poradili Jakub Kadrle a Daniel Šenkyřík. Blahopřejeme, i když nebylo důležité zvítězit, ale zúčastnit se. Každý žák dostal drobné upomínkové předměty na tento den.
Ve středu 28. dubna 2010 oslava Dne Země pokračovala, tentokráte s dětmi z mateřské školy. Děti také soutěžily: s míčkem na lžičce musely prokličkovat mezi tyčkami, sadily hrášek, třídily odpadky „zaneřáděný“ les, čistily studánku (nosily vodu v hrnku z jednoho kbelíku do druhého) a házely kruhy na tyčku. Děti byly nadšené plněním úkolů a pro radost svoji i náhodných kolemjdoucích vytvořily z pet vršků krásná sluníčka, mráčky a stromečky. Za svou snahu dostaly sladkou odměnu i malý dárek.
Děkujeme firmám Ekolamp, Ecobat, Elektrovin a Asekol za drobné dárky pro soutěžící. Poděkování také patří dívkám a hochům ze ZŠ za pomoc na soutěžních stanovištích.
Dnes slaví Den Země víc jak miliarda lidí ve 175 státech světa. Den Země se tak stal největším sekulárním svátkem, který slaví lidé společně na celé planetě bez ohledu na původ, víru či národnost. Už třetí rok slavíme i my v Tlumačově.

Fotografie v galerii – Den Země