Domů » Zprávy » Noc s Andersenem v tlumačovské knihovně už počtvrté

Noc s Andersenem v tlumačovské knihovně už počtvrté

V pořadí čtvrté pohádkové spaní v místní knihovně pod názvem „Noc s Andersenem“ se konalo v pátek dne 26. března 2010 od 16:30 hod.

Tentokrát 17 dětí pod vedením pracovnic KIS se rozhodlo strávit páteční noc v knihovně. Po příchodu se děti ubytovaly a vydaly se do parku. Děti hrály hry, houpaly se na houpačkách, vozily na kolotoči a využily i prolézaček. Po návratu do knihovny je čekala večeře. Když se děti najedly a nic jim nechybělo, zábava mohla začít. Hráli jsme různé hry a s blížícími se Velikonocemi vyráběli výrobky na danou tématiku. Každý si domů mohl odnést velikonoční košíček se zajíčkem, slepičku s kuřátkem a obarvená vajíčka. Nesmělo chybět ani čtení pohádek. Tentokrát byla Noc s Andersenem zaměřena na spisovatele Františka Hrubína, proto jsme vybrali známou knihu Špalíček veršů a pohádek. Malí nocležníci i hledali poklad Ledové královny v podobě nanuků.
Děti už od začátku věděly, že je po 22 hod. čeká večerní procházka s překvapením. Nedočkavě po celou dobu sledovaly hodiny, vyzvídaly kam půjdeme a o jaké překvapení jde. S úderem 22 hod. se konečně dočkaly a vyrazily do ulic. Když jsme došli ke kostelu všem bylo jasno: „Půjdeme do kostela“. Před kostelem nás čekal pan Jaroslav Kutra (varhaník), který nás přivítal, řekl dětem, jak se mají chovat a pustil nás dovnitř. Každý se posadil a mlčky poslouchal výklad. Pan Kutra zajímavě vyprávěl o historii i současnosti kostela. Děti měly na pana varhaníka spoustu otázek a ten jim ochotně na jejich dotazy odpovídal. Pan Kutra se nedal dlouho přemlouvat a vyhověl prosbě dětí, které chtěly slyšet, jak zní varhany. Pro mnohé to byl nezapomenutelný zážitek. Chtěla bych panu Kutrovi poděkovat za možnost návštěvy kostela a ochotu věnovat se dětem v těchto pozdních hodinách.
O půlnoci se děti pomalu ukládaly ke spánku a při čtení pohádky O Popelce zavřely oči a spokojeně usnuly.
Ráno jsme posnídali koláče, které nám maminky napekly a vyhodnotili jsme „nejchutnější koláč“. Vítězem se stala maminka Davida Jarky. Tradicí se stalo sázení stromu „Pohádkovníku“, který jsme tentokrát umístili u školy. Plny zážitků se nakonec děti odebraly kolem 9:00 hod. k domovu.

Fotografie v galerii – Noc s Andersenem