Domů » Zprávy » Hosté na letošních Martinských hodech ochutnali i martinskou husu

Hosté na letošních Martinských hodech ochutnali i martinskou husu

Dozlatova opečenou martinskou husu, husí játra, mladé – svatomartinské víno a dobrou muziku, to všechno nabídlo KIS Tlumačov v sobotu 14. listopadu 2009 hostům na Martinských hodech v Tlumačově. A v neděli, 15. listopadu 2009, se již po třetí konalo na náměstíčku setkání občanů zpestřené krátkým kulturním vystoupením a malým pohoštěním.

Do Tlumačova přijel Martin až druhý listopadový víkend. V sobotu odpoledne, v Klubu obce Zábraní, byla pro hosty přichystána přednáška o svatomartinském víně a jeho následná degustace. Mladá – svatomartinská vína jsou v naší obci ve velké oblibě, o čemž svědčí množství na hodech vypitých litrů tohoto lahodného moku. Příjemnou a přátelskou náladu v sále navodilo i hudební vystoupení cimbálové muziky Dubina. Návštěvníci nejen zpívali, ale i tančili. Pořadatelé přichystali i novinku v pohoštění: martinskou husu a husí játra.
V neděli proběhla od 9 hodin v kostele sv. Martina slavnostní mše. Po ní, na náměstíčku, všechny přítomné přivítal místostarosta obce Ing. A. Jonášek a P. Mgr. Jan Vavřinec Černý. Nechybělo krátké kulturní vystoupení, tentokráte v podání žáků ZŠ Tlumačov a ZUŠ Otrokovice, pobočka Tlumačov. Pro návštěvníky bylo přichystáno zdarma i malé pohoštění v podobě svařeného vína, čaje, cukroví, koláčků atd. Uskutečnil se zde i prodej duchovních předmětů. Krátce před 12 hodinou se občané rozešli do svých domovů, aby zasedli k slavnostnímu obědu.
Legenda o svatém Martinovi říká, že svatý Martin byl původně římským vojákem. Později přijal křesťanskou víru a stal se misionářem a následně biskupem v Tours. Tomu ale předcházela tato příhoda: Martin, při své skromnosti, nechtěl biskupskou hodnost přijmout a schoval se před vyslanci do husince mezi hejno hus. Ty jej však svým silným kejháním prozradily. Jiná verze říká, že ho při kázání tak rušily svým kejháním, že je za to odsoudil, aby v den jeho památky pykaly za svoje provinění na pekáči.

Fotografie v galerii – Martinské hody