Domů » Zprávy » Návštěva v Ďanové – Branno-športové hry

Návštěva v Ďanové – Branno-športové hry

Přesně v půli prázdnin, 1. srpna 2009, se vydala početnější skupina (cca 50) obyvatel Tlumačova na Branno-športové hry do partnerské obce Ďanová na Slovensku.

Zejména zástupci místního sboru dobrovolných hasičů a fotbalistů zaplnili autobus směřující k našim slovenským přátelům. Uvítání v Ďanové bylo (jak jinak) velmi vřelé a srdečné. Po organizačních informacích jsme se šli ubytovat; někteří do místní mateřské školy, jiní si postavili na školní zahradě stan.
Pak už následovala malá svačinka a oficiální zahájení her paní starostkou Ďanové Kristinou Adamišovou. Za naši obec poděkoval za pozvání a předal malé dárky starosta Ing. Jaroslav Ševela. Také upozornil všechny přítomné, že jsme přivezli výborné české pivo,slaďoučké moravské víno a hlavně dobrou a soutěživou náladu. Velitel hasičů Roman Šnajdar daroval jménem všech tlumačovských dobrovolných hasičů svým slovenským kolegům památeční pohár.
Všichni přítomní měli možnost se zúčastnit soutěže v hodu brvnom (přek.: kládou), střelby ze vzduchovky na terč a byly i přichystány 2 velmi zábavné štafety.
V 15 hodin bylo zahájeno přátelské fotbalové utkání „starých“ pánů z obou obcí. Po mužích nastoupily na zelený trávník dívky a ženy, aby i ony ukázaly, že umí hrát fotbal.
Všechny soutěže i zápasy byly v duchu fair-play i podle hesla: „Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se“.
K večeru si mnozí z nás, tlumačáků, udělali procházku k místnímu rybníku a byli i tací, co neodolali čisté, chladivé vodě a zaplavali si v ní pár temp.
Během dne jsme měli možnost ochutnat výborné koláčky, chutný kozí sýr, mistrně uvařený a ochucený masový guláš, správně propečené pstruhy a na závěr sobotního dne tu nej slovenskou pochoutku: halušky s brynzou. Všichni hluboce smekáme před kuchařským uměním ďanovského kuchaře Miroslava Hrivnáka.
Pak už nastala volná zábava v „rytme diska“. Tančilo se, zpívalo se, jedlo se a pilo až do velmi pozdních nočních hodin.
V neděli ráno nás probudilo sluníčko, které nás věrně provázelo během celého víkendu. Byl čas odjezdu a loučení. Neodjíždělo se nám lehce, protože jsme v Ďanové, s jejími srdečnými lidmi, prožili příjemné 2 dny.
Poděkování patří všem, kteří se těchto Branno-športových her zúčastnili. Určitě nikoho neurazím, když zvlášť poděkuji všem slovenským přátelům za výbornou organizaci celé akce. Velké díky patří také panu Ottu Šnajdrovi za bezchybné točení piva po celý víkend (mnohým by se z toho zatočila hlava) a panu Mojmíru Němcovi, řidiči našeho autobusu, za velmi profesionální přístup, zvláště při zpáteční cestě.
Sportovci z Ďanové i od nás začněte trénovat. Za rok u nás, v Tlumačově, změříme síly.

Fotografie si můžete prohlédnout ve fotogalerii.