Domů » Zprávy » Mozartův Salzburg

Mozartův Salzburg

Salzburg (dřív česky též Solnohrad) je statutární město, hlavní město rakouské spolkové země Salzbursko a centrum okresu Salzburg-venkov. Leží nedaleko hranic s Německem na řece Salzach ve výšce 425 m. n. m. a má 150 tis. obyvatel. A právě toto rakouské město, jehož historické jádro bylo zapsáno v roce 1996 do Seznamu světového dědictví UNESCO, se „rozrostlo“ 8. a 9. května 2009 o 47 cestovatelů z Tlumačova a okolí. V pořadí již třetí zájezd pořádalo Kulturní a informační středisko Tlumačov.

Do Mozartova města, jak je též Salzburg nazýván, nebo také do tzv. Říma severu, jsme se vydali v brzkých ranních pátečních hodinách. Kolem 10:30 hod. jsme začali, pod vedením odborného průvodce pana PhDr. Pavla Kočího, s prohlídkou města. Prošli jsme si park u zámku Mirabell a Obilnou ulici.Dále pak centrum města přes Dómské (Domplatz), Kapitulní (Kapitelplatz), Mozartovo (Mozartplatz) a Rezidenční náměstí (Residentzplatz), kostela sv.Petra, Dóm sv.Ruperta, arcibiskupský palác, atd. Mnozí z nás se projeli výletní lodí pro řece Salzach, z níž se naskytl krásný pohled na zasněžené Alpy.
Nejznámější a zároveň nejnavštěvovanější památky jsou všechny ty, které souvisejí s životem skladatele Wolfganga Amadea Mozarta, který se zde roku 1756 narodil. Navštívili jsme jeho rodný dům i dům, ve kterém umělec později žil, a kostel, ve kterém byl pokřtěn.
V 17 hodin jsme se jeli ubytovat na vysokoškolské koleje, kde jsme strávili příjemný večer a noc. Někteří ještě využili pozvánky k noční prohlídce města.
Sobotní dopoledne patřilo druhé prohlídce Salzburgu, a to zejména dominantě tyčící se nad městem, pevnosti Hohensalzburg. Prohlédli jsme si interiéry Knížecího paláce, Biskupské rezidence, Petrský hřbitov i výstavu marionet.
Odpoledne jsme navštívili alpské městečko Hallstatt. Obec s 923 obyvateli se nachází v rakouské Solné komoře. Leží bezprostředně u Halštatského jezera a společně s pohořím Dachstein a Solnou komorou patří také k Světovému dědictví UNESCO. Hallstatt se nejvíce proslavil těžbou soli, je zde nejstarší solný důl.
Hallstatt – to jsou jednotlivé domy tísnící se vedle sebe na úzkém pruhu pobřeží mezi vysokými horami, některé jsou částečně postaveny na kůlech zapuštěných v jezeře. Obec v podstatě tvoří jediná ulice a malé tržiště. Na skále stojí farní kostel Nanebevzetí Panny Marie. Mohli jsme si prohlédnout dvoulodní halovou stavbu a nejvýznamnější památku, dvojitý skládací mariánský oltář. Zašli jsme také na místní, pro nás netypický hřbitov a v něm i kostnici. V ní je uloženo několik set lebek zesnulých. Asi po 20 až 30 letech dochází k exhumaci kostí z hrobů, jejich nabílení a vyzdobení: Na čele je společně s datem narození a úmrtí napsáno většinou jméno člověka, doplněné namalovaným věncem z dubového listí, břečťanu nebo květin. Pro ty z nás, kteří jsme zaplatili 1,5 EUR při vstupu do kostnice, jistě nevšední podívaná. V obci je také museum s největší sbírkou archeologických nálezů Rakouska z halštatské doby. Malá skupinka účastníků zájezdu si vyšla na kratší či delší vycházku na vyhlídku na obec. Odměnou jim byl krásný výhled na Hallstatt i jezero.
V sobotní večer, se suvenýry v podobě Mozartových koulí, které jsou synonymem luxusní, na jazyku rozplývající se čokoládové pochoutky, přivádějící naše chuťové pohárky k extázi, a s halštatskou solí či jinými dárky pro příbuzné, jsme odjížděli z Rakouska zpět do naší vlasti. Bude na co vzpomínat a to i díky krásnému a slunečnému počasí. Naše dvoudenní cesta za poznáním jiných krajů a mravů, v nás zanechala nezapomenutelné zážitky.
Fotografie si můžete prohlédnout ve fotogalerii.