Domů » Zprávy » Hráli jsme si na malíře

Hráli jsme si na malíře

V úterý 3. února 2009 dopoledne se z Kulturního a informačního střediska v Tlumačově ozýval smích, hlasité volání a jiné projevy dětské radosti. Místní knihovna připravila pro děti z mateřské školy Tlumačov a žáky prvního stupně základní školy besedu s ilustrátorem, grafikem a výtvarníkem, panem Adolfem Dudkem.

V pořadu s názvem „Hrajeme si na malíře“ předvedl pan Dudek dětem atraktivní formou práci ilustrátora a zároveň jim dodal sebevědomí, že kreslit může v podstatě každý, kdo zvládne nakreslit kolečko, čtverec, trojúhelník nebo obdélník.
Děti se zábavným způsobem, přiměřeným jejich věku, seznámily se skutečným ilustrátorem a jeho prací od inspirace po vznik celé knihy a ukázaly si, jak vypadají moderní dětské knihy a malířské techniky. Malí posluchači byli aktivně vtahovány do průběhu besedy, neustále jim byly kladeny otázky a úkoly, za jejichž splnění byli malířem odměňováni. Zpočátku se někteří trochu báli nebo styděli, ale pan Dudek si po chvilce dokázal získat všechny děti a dokonce i paní učitelky, které se vrátily do dětských let a zapojily také se do soutěží. Ve vystoupení bylo všechno – poučení, zábava, legrace. Pro nudu nezbylo žádné místo.
Nakonec proběhla autogramiáda. Děti i paní učitelky odcházely s viditelným podpisem na obličeji, na ruce či v knize. Svých ilustrovaných dětských knih má na svém kontě pan Dudek opravdu hodně, vždyť už prodal 3 miliony knih v ČR a byl oceněn nejprodávanějším ilustrátorem dětských knih. Jeho ilustrace najdete i v časopise pro nejmenší „Sluníčko“. Více informací o panu Dudkovi naleznete na http://www.adolfdudek.cz.
Když pan Dudek od nás, z Tlumačova, odjížděl, řekl nám krásnou větu „ Živím se tím, co mě baví a děti jsou pro mě velká inspirace“.