Domů » Zprávy » Na Novém Zélandu se spisovatelem a cestovatelem Jiřím Márou

Na Novém Zélandu se spisovatelem a cestovatelem Jiřím Márou

Ve středu 13. listopadu 2008 uspořádala místní knihovna Tlumačov již druhou přednášku – „Na Novém Zélandu se spisovatelem a cestovatelem Jiřím Márou“.

Tentokrát nás pan Jiří Mára pozval na Jižní ostrov Nového Zélandu. Společně jsme se vydali lodí po fjordech, k vodopádům, ledovcům i k Palačinkovým skalám. Shlédli jsme nevšední ukázky novozélandské flóry, fauny i kultury. Tento dokument, který jsme měli možnost shlédnout získal cenu Zlatý Albert na videofestivalu „ S vámi nás baví svět 2008“ v Rakovníku, který založil JUDr. Josef Veselý. Jedná se o soutěž videosnímků ze života lidí se zdravotním postižením, která spatřila světlo světa v roce 2000.
Pan Jiří Mára nám k tomuto ocenění řekl: „Bylo mi velkou ctí být osobně přítomen tomuto festivalu Velkých lidských osobností a jsem moc pyšný, že porota ocenila i mého syna. Jsem hrdý, že jsem otcem jediného českého vozíčkáře, který procestoval nejvzdálenější zemi na světě – Nový Zéland, a že se jeho životní příběh v konkurenci ostatních neztratil. Soška Zlatého Alberta má významné místo v našem bytě a bude nám navždy připomínat velký úspěch, kterého jsme jejím získáním dosáhli. Gratulujeme ke stejnému úspěchu i všem ostatním oceněným a upřímně říkám, že společná píseň všech účastníků mi bude znít v uších ještě hodně dlouho. Dokážete si představit, že se většina diváků přesune z hlediště na jeviště a sama sobě sborově zazpívá ústřední píseň z filmu „S tebou mě baví svět“. Ještě teď mám husí kůži a fantastický pocit, jak si umí lidé s handikepem života užívat“.
Na závěr přednášky si účastníci zakoupili nejen knihy, které budou k dispozici v místní knihovně, ale i DVD filmy.
Více informací: www.jirkamara.cz