Domů » Zprávy » O Martinských hodech jsme dobře hodovali

O Martinských hodech jsme dobře hodovali

Letos jsme v naší obci opět bohatě oslavili Martinské hody, pořádané Obcí Tlumačov – Kulturním a informačním střediskem. V sobotu 15. listopadu 2008 mohli tlumačovští obyvatelé i hosté v Klubu obce Zábraní, při cimbálové muzice, ochutnat svatomartinská vína roku 2008. Večer pořádal místní Sbor dobrovolných hasičů „Martinskou zábavu“ v restauraci Černý kůň a v neděli 16. listopadu 2008 proběhla v kostele sv. Martina Sváteční mše svatá, po které následovalo Přátelské setkání občanů na náměstíčku.

11. listopadu k nám přijíždí Martin na bílém koni, tzn. že má padat sníh. Sv. Martin nepřiváží ale jenom chumelenici, ale i nová, mladá, svatomartinská vína. Ta se poprvé otvírají právě 11.11. v 11 hod. 11 minut a v Tlumačově tomu bylo 15.11.2008 v 14 hodin.
Na naše hody již druhým rokem dodává víno Sedlecký sklípek vinárna u Lišky Kroměříž. Pan Fuksa krátkou přednáškou o jednotlivých druzích vína navnadil návštěvníky k degustaci vzorků. Svatomartinské bílé bylo reprezentováno odrůdou Müller Thurgau a rosé Svatovavřineckým a červené odrůdami Svatovavřinecké a Modrý Portugal. V sobotu bylo patrné, že obliba těchto vín mezi konzumenty nebývale stoupá.
Ke svátku sv. Martina neodmyslitelně patří dobře vykrmená a upečená tzv.“Martinská husa“. Pevně věříme, že v mnoha tlumačovských rodinách se o víkendu podávala k obědu.
Sobotní dopoledne při dobrém víně a cimbálové muzice Kosár uběhlo návštěvníkům příjemně rychle a těm, kteří chtěli v hodování pokračovat, nic nebránilo v tom, aby si zašli ještě na Martinskou zábavu.K tanci i poslechu hrála skupina MIDI a tradiční tombola byla opět bohatá.
Nedělní hody se nesly již v poklidnějším duchu. V 9 hodin se konala Sváteční mše svatá v kostele sv. Martina a poté se občané i hosté sešli na náměstíčku při malém občerstvení v podobě cukroví, svařáku a chuťovek. Všem, k dobré sváteční náladě, zazpíval ženský pěvecký sbor Babčice z obce Spytihněv.
Martinské hody jsme v obci pořádali již druhým rokem a velmi nás těší stoupající zájem o jednotlivé akce.
Na letošní Martinské hody v Tlumačově přijali pozvání i naši přátelé z družební obce Ďanová, ze Slovenska. Dvanáct ďanovských občanů přijelo v sobotu kolem poledne a po obědě hodovalo při vínečku za doprovodu cimbálu v Klubu obce Zábraní. Hosté nechyběli ani na Martinské zábavě, na které vyhrál 1. cenu v tombole právě mladý muž z Ďanové. Takže živá tlumačovská martinská husa putovala do zahraničí, na Slovensko. Po přenocování v Otrokovicích šli někteří hosté na nedělní mši svatou do kostela, jiní si prohlédli Zemský hřebčinec Tlumačov a po obědě jsme se s přáteli rozloučili a popřáli jim šťastnou cestu domů. Věříme, že s námi, co by hostiteli, byli spokojeni, a že strávili v naší obci příjemné chvíle.

Další fotografie v aktualizované fotogalerii