Domů » Zprávy » Petr Eim – Mistr Světa ve voltiži

Petr Eim – Mistr Světa ve voltiži

V neděli 27. července vyrazila česká výprava na tolik očekávané Mistrovství Světa a Mistrovství Evropy juniorů, které se letos poprvé konalo v České republice, a to na Brněnském výstavišti.

Českou voltiž odjely reprezentovat dohromady 2 skupiny – seniorská z TJ voltiž Tlumačov a juniorská z JK Hřebčín Albertovec a 8 jednotlivců (kat. senior – Jana Sklenaříková z TJJ Lucky Drásov, Dana Truchlyová z PZOO Chomutov, Kateřina Králová a Petr Eim z TJ voltiž Tlumačov a Lukáš Klouda z TJJ Lucky Drásov. V kat juniorů ty byly Veronika Krátká z JK D Chevaux, Jana Bartoňková z TJJ Lucky Drásov a Kateřina Dušková z PZOO Chomutov).
Na Mistrovství jsme odjížděli plni očekávání už proto, že to byla česká premiéra. I přesto byly závody organizačně skvěle zvládnuté a celou soutěž provázela úžasně přátelská atmosféra. V tomto duchu se nesli i pondělní a úterní tréninky. První obavy přicházely až s počátkem veterinární prohlídky. Ty se naplnily pro českého koně Duka, který touto prohlídkou neprošel. Lukáš Klouda proto musel startovat na německém koni Merkur. Poté bylo celé mistrovství otevřeno uvítacím ceremoniálem a představením s názvem „Sólo pro koně“. Tímto mohl boj o nejcennější kovy začít.

Soutěž začínala ve středu 30. července, a to povinnými sestavami juniorských jednotlivců a skupin kategorie junior i senior. Tlumačovská skupina si takto získala průběžné 10. místo. Ve čtvrtek se nám představili taktéž juniorští jednotlivci, tentokrát se svými volnými sestavami. Na ně potom navazovali jednotlivci kat. Senior s povinnými sestavami. V této kategorii se všichni nejvíce soustředili na soutěž mužů, ve které se sešla velmi kvalitní konkurence závodníků z Německa, Francie, Španělska a hlavně České republiky. Naše největší česká naděje Petr Eim se po této sestavě dostal na průběžné 2. místo za Kaie Vorberga (Mistr Světa 2004). Dělila je však od sebe pouze necelá desetina celkové známky.
Páteční den pro nás znamenal soutěž o postup do víkendového finále. Své volné sestavy představily skupiny obou kategorií. Naše seniorská skupina bohužel svou sestavu nezacvičila podle svých představ a to nestačilo na postup do vybrané finálové dvanáctky. Skončila tak na konečném 14. místě. Juniorská skupina se pro nízký počet účastníků do finále probojovala. Na řadu přicházely volné sestavy seniorských jednotlivců a také výběr 15ti finalistů a finalistek. Petr Eim svou volnou sestavu zacvičil výborně, a proto do finále postupoval z průběžného 1. místa. Páteční večer jsme si zpříjemnili tradičním „Národním večerem“, kde se představily téměř všechny národy účastnící se mistrovství. Česko si tentokrát připravilo známou soutěž X Faktor, kde své pěvecké umění předvedli jak Petr Eim se svou sestrou Alicí, tak i tlumačovská skupina (All X) a Kateřina Králová s Martinem Švajdou ve svém folklorním vystoupení.
Po sobotních juniorských jízdách konečně přišlo na tolik očekávané nedělní finále. Ve skupinách se nejvíce dařilo teamu z Německa, který obhájil svůj titul z roku 2000 a 2004 ziskem další zlaté medaili. Pro jednotlivce se tento den nesl v duchu dvou sestav, a to technické a volné sestavy. Touto sestavou si Petr prvenství nejen udržel, ale i mírně zvýšil náskok na Kaie Vorberga. Od mistrovského titulu už ho dělil opravdu jenom krůček. Všichni s napětím očekávali, jak dopadne jeho odpolední volná sestava. 4istě a výborně svou sestavu zajeli oba němečtí závodníci z 2. a 3. místa. Petr ale svou sestavu zacvičil taktéž dobře a díky náskoku z předešlých sestav tuto kategorii vyhrál a stal se Mistrem Světa ve voltiži!

Výsledky z MS v Brně vypadaly následovně:

Skupiny Junior:
1. místo – Německo
2. místo – Rakousko
3. místo – Slovensko
9. místo – Česká republika

Ženy Junior:
1. místo – Sarah Kay, Německo
2. místo – Pia Engelberty, Německo
3. místo – Pia Maria Stepanek , Rakousko
14. místo – Veronika Krátká, Česká republika

Muži Junior:
1. místo – Tomáš Sátor, Slovensko
2. místo – Viktor Brüsewitz , Německo
3. místo – Chrostoph Hassenberg, Německo

Skupiny Senior:
1. místo – Německo
2. místo – Rakousko
3. místo – USA
14. místo – Česká republika

Ženy Senior:
1. místo – Nicola Ströh, Německo
2. místo – Sissi Jarz, Rakousko
3. místo – Anja Barwig, Německo


Muži Senior:
1. místo – Petr Eim, Česká republika
2. místo – Kai Vorberg, Německo
3. místo – Daniel Kaiser, Německo