Domů » Zprávy » Webové stránky obce – kudy vedla cesta k úspěchu

Webové stránky obce – kudy vedla cesta k úspěchu

Tlumačovské stránky získaly nejvyšší ocenění v soutěži o Zlatý erb jako nejlepší webové stránky obce pro rok 2008. Myslím, že s určitým odstupem je to ta pravá chvíle k malému ohlédnutí za historií a bilancování.

Jak to všechno začalo …

Historie tlumačovských internetových stránek se začal psát v roce 2000, kdy byla registrována adresa www.volny.cz/tlumacov (14.6.2000). Letos v červnu (2008) to bude tedy osm let, co je možno najít informace o obci Tlumačov na internetu. Možná si řeknete, osm let – co je to za historii? Ale v oblasti informačních technologií a internetu je to doba poměrně dlouhá. Tehdejší stránky umístěné na výše uvedené adrese byly pouze neoficiální a nesly název Tlumačovský zpravodaj. Pokud byste chtěli nahlédnout do historie a podívat se na podobu stránek z roku 2000, tak je naleznete na internetu na adrese webu www.tlumacov.cz/stary_tlumacov . Informace na těchto stránkách nebyly často aktualizovány, spíše se jednalo o prezentaci obce s minimem aktuálních informací.

Registrace oficiální domény

Dalším milníkem v historii stránek byl rok 2002, kdy se stránky staly oficiálními a dne 19.9.2002 byla zaregistrována doména tlumacov.cz S registrací tohoto doménového jména to nebylo tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Doménové jméno bylo totiž obsazeno ze spekulativních důvodů jistou společností a pokud jste si před rokem 2002 zadali do prohlížeče adresu tlumacov.cz, tak se objevily stránky, na kterých vám byla nabízena parfumerie a drogistické zboží. Až odbouráním spekulativního rezervování a kupování adres bylo umožněno si doménu tlumacov.cz pro obec koupit a užívat. Z této doby mám v paměti živou vzpomínku na telefonát z domažlického Tlumačova, který na uvedenou adresu rovněž číhal… Byli jsme ale rychlejší! Dne 2.12.2002 pak byly stránky Tlumačovského zpravodaje nahrazeny stránkami s novým vzhledem na nově zaregistrované adrese tlumacov.cz.

Rozvoj informačního obsahu

S novou adresou a puncem oficiálnosti stránek přišel rozvoj informačního obsahu stránek. Stránky se rozrůstaly a informací na nich velmi rychle přibývalo. Celý rok 2003 byl věnován získávání informací a materiálu prezentačního charakteru (historie, fotografie, … atd.). Aktuálnost stránek začala být také na velmi dobré úrovni. Informace byly aktualizovány dvakrát až třikrát týdně. Celé toto snažení bylo završeno získáním 3. místa v krajském kole soutěže o Zlatý erb v roce 2004. V zápětí na to začalo být zřejmé, že současný systém údržby stránek a publikování informací na nich je neudržitelný. Začalo se mi, jako webmasterovi stránek, scházet stále více a více informací, které bylo potřeba aktuálně publikovat na webu. Navíc byla obcím uložena zákonná povinnost uveřejňovat dokumenty na elektronické úřední desce ve stejných termínech jako na úřední desce před budovou OÚ.

Redakční systém a s ním spojený úspěch stránek

Proto přišel další důležitý milník internetových stránek v podobě tvorby a vývoje redakčního systému stránek, který by umožňoval publikovat informace, zprávy, aktuality, hlášení rozhlasu, dokumenty na úřední desce… atd., dalším osobám – redaktorům. Tento redakční systém byl vyvíjen a testován v průběhu roku 2005. Souběžně s tím byl zcela přepracován „kód“ stránek, proveden přechod na moderní technologii struktury stránek podle doporučení tehdejšího Ministerstva informatiky ČR a vytvořen také nový vzhled stránek s možností jeho změny. Na Nový rok 1.1.2006 byl tento zcela nový web spuštěn. Správnost nastoupené cesty a provedených změn byla potvrzena pro někoho možná nečekaným, ale dle hodnocení odborné poroty, přesvědčivým vítězstvím v celostátním kole soutěži o Zlatý erb 2006.

Zopakování celostátního úspěchu

Mohlo by se vám zdát, že od roku 2006 se na stránkách nic nezměnilo. Skutečnost je však taková, že byla provedena celá řada změn. Tyto změny zlepšily komfort práce redaktoru, rozšířily jejich možnosti publikování informací, fotografií, galerií atd. Stránky byly více uzpůsobeny pro širokoúhlé monitory, byly upraveny pro možnost prohlížení v mobilních zařízeních, telefonech apod. Byl přidán nový alternativní vzhled stránek, vylepšena fotogalerie, přidána možnost podrobnějšího prohlížení fotografií ve zprávách a další a další drobnosti, které na první pohled návštěvník možná ani nepostřehnul. Všechny tyto změny ale určitě přispěly k zopakování vítězství v soutěži o Zlatý erb 2008, a stránky se tak staly nejlepšími v České republice v kategorii obcí podruhé.

Seriózní stránky pro občany i do budoucna

Možná si to většina uživatelů plně neuvědomuje, ale stránky v současné době nabízejí dle mého názoru nadstandardní služby a servis (např. jen pro ilustraci – v současné době je zaregistrováno 70 odběratelů zpráv na e-mail). Kvalitu a nabízené služby můžete srovnat se stránkami jiných obcí.
Chtěl bych zdůraznit, že stránky určitě neděláme pro vítězství v soutěžích. Občan a návštěvník stránek je vždy na prvním místě a případné úspěchy v soutěžích bereme jako ocenění naší snahy a potvrzení správného směru při tvorbě obecních stránek. I nadále chceme v tomto nastoleném trendu pokračovat a přinášet občanům a dalším návštěvníkům stránek aktuální a pravdivé informace o naší obci a co nejlépe prezentovat obec celé internetové veřejnosti. Naší hlavní snahou je serióznost informací bez bulvárních senzací a bezpředmětných anonymních diskusí a dohadů.To vám mohu slíbit nejen za sebe, ale zcela jistě i za celý dvanáctičlenný redakční tým webových stránek.

(Původní článek pro Tlumačovské novinky)