Domů » Zprávy » V naší obci stojí opět májka

V naší obci stojí opět májka

Po několika desítkách let stojí opět uprostřed Tlumačova májka. Symbol jara, mládí, lásky a života se podařilo v den před 1. májem postavit pracovníkům obce a Kulturního a informačního střediska.

Májka není sice vysoká (z důvodu bezpečnosti), tak jak by měla být, aby byla vidět už ze širokého okolí. Důležité je, že se podařilo v obci vzkřísit, vedle Martinských hodů, další zapomenutou tradici.
Stavění májky náleží ročníkům mladých mužů, na které se v dobách nedávno minulých vztahovala branná povinnost. Dodnes se v moravských a českých obcích vypravují chlapci do lesa, aby tu usekli co nejvyšší strom a udělali z něj do rána májku. Smrček, jedličku nebo borovici oklestí a špičku ozdobí věnci, šátky, květinami, pentlemi a fáborky. Celou noc májku bedlivě hlídají, protože by jim ji mohli přespolní podříznout a ukrást.
Další významnou společenskou událostí je kácení májky. V naší obci proběhne v sobotu 31. května od 15 hodin před hasičskou zbrojnicí. Všichni jste srdečně zváni, kulturní program i občerstvení je zajištěno.