Domů » Zprávy » Noc s Andersenem v místní knihovně

Noc s Andersenem v místní knihovně

Už podruhé se tlumačovská knihovna připojila k celostátní akci knihoven „NOC S ANDERSENEM“. Jedenáct dětí prožilo z pátku 28. března na sobotu 29.března noc v knihovně.

Po příchodu děti přivítala Petra Šimoníková společně s Janou Řičicovou a paní Jiřinou Rýdlovou. Poté si děti nedočkavě obsadily místa na spaní, rozdělily se na dvě družstva a celý večer v této sestavě proti sobě soutěžily. Noc s Andersenem byla tentokrát zaměřena na spisovatele Karla Čapka, proto jsme dětem přečetli jak životopis Karla Čapka tak i již zmiňovaného H.CH. Andersena. Na závěr večera dostaly děti otázky z těchto životopisů.
Na 18.00 hod. jsme měli domluvenou schůzku v hasičské zbrojnici, kde nám ochotně velitel hasičů p. Roman Šnajdar ukázal nejen hasičská auta, ale i veškeré vybavení, včetně všech ocenění a pohárů, které tlumačovští hasiči získali. Děti se dozvěděly, jak dlouho trvá zákrok po ohlášení požáru, v jaké ceně se pohybuje hasičská uniforma, ale i kde museli zasahovat místní hasiči za poslední roky.
Po takové vycházce dětem docela vytrávilo a těšily se na večeři, která už pro ně byla nachystaná. Potom jsme se pustili do malování pohádky, kde každé dítě kreslilo jeden úryvek z pohádky od pana Andersena „Chrobák“ . Nakonec jsme si pohádku složili a dali na nástěnku. Během večera, kdy děti soutěžily a hrály různé hry, paní knihovnice nenápadně odvedla jedno dítě, které šlo hledat poklad ledové královny v podobě nanuků. Řada přišla i na chat s ostatními spáči v knihovnách. Na menší děti přišla únava, starší děti je uložily k spánku a domluvily se, že jim přečtou pohádku. Po špitání v pelíšku a vyměňování si dopisů mezi regály, konečně přišla únava i na starší děti a slyšeli jsme spokojené pochrupování.
Ráno v sobotu jsme dětem rozdali pamětní listy a diplomy a všichni jsme se těšili na buchty a koláče, které nám ochotně na snídani napekly maminky. Nesměli jsme zapomenout nasadit pohádkový strom, který nám bude připomínat včerejší večer a Noc s Andersenem 2008. Už teď se těšíme s našimi čtenáři na příští rok.