Domů » Zprávy » Masopustní košt pálenek – Tlumačov 2008

Masopustní košt pálenek – Tlumačov 2008

Kulturní a informační středisko Tlumačov ve spolupráci s místní organizací zahrádkářů uspořádalo v sobotu 9. února 2008 po dvouleté odmlce 4. ročník „Masopustního koštu pálenek“.

Do sálů budovy KIS na náměstí Komenského se přišlo se vzorky lihovin pochlubit 43 pěstitelů z řad místních občanů i obyvatelů okolních obcí.
Sobotního koštu se zúčastnilo asi 70 návštěvníků, z nichž 48 degustovalo přinesené vzorky pálenek. Ti vybírali nejlepší vzorek jen podle své chuti. Za nejlepší nakonec označili lihovinu paní Josefy Geršiové z Kudlovic, kterou do soutěže přihlásil Miloslav Stoklásek, druhé místo obsadila paní Dagmar Meisenbichlerová z Tlumačova a na třetí příčku dosáhla paní Jiřina Tomaštíková z Otrokovic.

Všichni přítomní se dobře bavili, chutnali nejen pálenku, ale i koblížky, které usmažily paní Němcová a Juráková, pirožky paní Šoltysové, tyčinky p. Meisenbichlerové, švestkové koláče p. Špačkové a jednohubky p. Cholastové. Pan Talaš opět zdarma dodal kysané zelí.
Pro příští rok chystáme zpestření v podobě zvláštního ocenění pro ty, kteří dokážou poznat mezi anonymními vzorky vlastní pálenku a sázku na vítěze.

Samotný košt doplňovala výstava na téma „Masopust, ostatky, fašank“. Masky v životní velikosti zapůjčili hasiči z Obce Karolín, Muzeum Jihovýchodní Moravy ve Zlíně a paní Jitka Fialová. Fotodokumentaci o masopustu v Tlumačově bylo možné nainstalovat za pomoci paní Anny Machovské, zlínského muzea a již výše zmiňované paní Jitky Fialové. Pan Radek Šimoník vypůjčil ze své soukromé sbírky různé lahve a sklenice. Výstavu je možné shlédnout do 22. února v pracovní dny od 8 – 16 hodin.

Více fotografií naleznete v galerii.