Domů » Zprávy » Poznávací zájezd – VÍDEŇ A OKOLÍ

Poznávací zájezd – VÍDEŇ A OKOLÍ

Poslední zářijový prodloužený víkend se 43 občanů Tlumačova, Kvasic a širokého okolí rozhodlo strávit poznáváním cizích krajů. Zájezd za historií Vídně a okolí připravilo Kulturní a informační středisko Tlumačov ve spolupráci s Cestovní kanceláří Marion tour z Kroměříže a Vzdělávací agenturou Kočí Kroměříž.

V pátek 28. 9. 2007 v 6 hodin jsme se vydali za ne moc příznivého počasí do hlavního města Rakouska. Kapky deště přestaly padat těsně před Vídní a obloha nám po celé dva dny ukazovala tu svoji lepší tvář v podobě slunného počasí.

Naší první zastávkou ve Vídni byl zámek Schönbrunn. Barokní zámek je bývalou rezidencí císařovny Marie Terezie i Františka Josefa I. a jeho choti Sissi. Schönbrunn byl v roce 1996 zapsán na seznam světového dědictví UNESCO. Zámek je obklopen rozsáhlými zahradami, je zde palmový skleník, labyrint, Gloriete, Neptunova fontána a zoologická zahrada. Někteří z nás navštívili zámecký tzv. Imperiální okruh – 22 pokojů, jiní si s průvodcem panem Petrem Pavlem Kočím prošli zahrady a okolí zámku.

Dále následoval zámek Hofburg, další sídlo habsburského impéria. Hofburg, byl původně hradem, jehož založení sahá do 13. století, s postupným růstem moci Habsburků a rozšiřováním území monarchie byl přestavován do podoby přepychové rezidence. Větší skupina účastníků zájezdu navštívila komnaty císařovny Sissi, ve kterých pobývala zejména v zimním období. Menší skupinka se vydala s panem Kočím po dalších historických památkách Vídně jako např. chrám svatého Štěpána, budova Opery, radnice, Albertina, parlament, památník W. A. Mozarta, císařovny Sissi, Marie Terezie a další.

A to už byl večer a k velké radosti dětí, které s námi jely, jsme se přesunuli do zábavného parku Prátr. Jízdu nejznámějším obřím kolem světa, tohoto více než 100 let starého symbolu města, a jedinečný pohled na Vídeň by si neměl nechat ujít snad žádný návštěvník Vídně. Pak už jen následovalo ubytování, spánek a ráno v sobotu 29. 9. 2007 jsme pokračovali v poznávání okolí Vídně.

Dopoledne se nám naskytl krásný pohled na Vídeň z vyhlídkové terasy na Kahlenbergu. Pak jsme pokračovali cestou po Moravském poli až k největšímu rakouskému venkovskému zámku Hof. U zámku jsme si prohlédli terasovitý park a zbyl i čas na malé občerstvení v podobě kávy, moučníku, piva atd. v příjemné hospůdce se slovenskou obsluhou.

Zastavením u brány Heidentor jsme se přesunuli do doby dávno minulé – do Římské říše. Ocitli jsme se v době, kdy nastupoval svou vládu císař Tibérius. Ten vybudoval v roku 6 n.l. v prostoru Carnuntum opevněný tábor legií – dnes římský skanzen a archeologické naleziště „Amfiteátr“ u městečka Petronell.

Pro mnohé z nás zůstává Slovensko i přesto, že jsme se Slováky žili mnoho let v jednom státě, neobjevenou krajinou. My jsme měli možnost navštívit hrad Děvín ležící na návrší nad soutokem řek Dunaje a Moravy, který je národní kulturní památku našich východních sousedů. Dále následovala prohlídka historickou částí Bratislavy – chrám sv. Martina, Michalská brána, Hlavní náměstí, Národní divadlo, atd.

Unavení, ale plni zážitků a poznatků jsme se spokojeně ve 22 hodin vrátili zpět k nám na Moravu, do Tlumačova. Účastníci se o úrovni poznávacího zájezdu „Vídeň a okolí“ vyjadřovali velmi pochvalně. Velkou zásluhu na tom měl profesionální přístup průvodce pana Pavla Kočího. Starosta Obce Tlumačov, Ing. Jaroslav Ševela, který byl i s manželkou na tomto zájezdě se v sobotu loučil slovy: „Vydařená akce díky průvodci, počasí a partě příjemných lidí, kteří se sešli.“ Pan Václav Janoštík mi na závěr zájezdu řekl: „Až zase budete organizovat zájezd, dejte mi vědět, já určitě pojedu“.

Další fotografie ve fotogalerii