Domů » Zprávy » Výstraha ČHMÚ pro Zlínský kraj – sucho s nebezpečím vzniku požárů

Výstraha ČHMÚ pro Zlínský kraj – sucho s nebezpečím vzniku požárů

Meteorologové vydali ve středu 18.července varování před hrozícím suchem a vysokým nebezpečím možnosti vzniku požárů.

Výstraha platí od středečního odpoledne do soboty pro kraje Zlínský, Olomoucký a Jihomoravský. Dle sdělení ČHMÚ budou na Moravě dál panovat tropické teploty. Ve středu 18.7. a v pátek 20.7. vystoupí teploty až 36 stupňů, ve čtvrtek se přechodně ochladí (?) na 29 až 34.
Ve Zlínském kraji přetrvává velmi nízká půdní vlhkost. Vzhledem k současné předpovědi počasí se zde negativní srážková bilance v příštích několika dnech příliš nezlepší, a proto bude nebezpečí vzniku požárů trvat minimálně do soboty 21.7. (aktualizace dne 23.7. – výstraha na nebezpečí požárů trvá i od 22.7. do odvolání nebo do vydatnějších dešťových srážek).
Z důvodu přetrvávajících vysokých teplot a možného přehřátí a dehydratace organismu se obecně doporučuje:

  • v poledních a odpoledních hodinách nepobývat na přímém slunci.
  • nenechávat děti, ale i zvířata, na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech.
  • omezit tělesnou zátěž, která je spojena se ztrátou tekutin a se zvýšením vnitřní teploty.
  • zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, bez kofeinu, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami, při onemocnění zažívacího traktu raději neperlivými.
  • při pobytu na přímém slunci používat ochranné prostředky (krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle, pokrývku hlavy).
  • vzhledem k suchu je nutno chovat se tak, aby nemohlo dojít ke vzniku požáru (kdekoliv v přírodě nerozdělávat oheň, nekouřit, vyhnout se používání přenosných vařičů i jiných zdrojů otevřeného ohně).

V případě, že budete svědky vzniku požáru či zkolabování osoby, tak neváhejte a volejte o pomoc na telefonní číslo 112 !
Zdroj: www.chmi.cz