Domů » Zprávy » Hanácký den – III. ročník

Hanácký den – III. ročník

Již po třetí měli možnost občané Tlumačova a okolí shlédnout Hanácký den, který se konal v sobotu 2. června 2007.

Tradičně byl zahájen krojovaným průvodem v čele s Hanákem na koni (Ing. Ondřejem Mamicou), kočárem s krásnými kladrubskými koňmi a vozem obsazeným souborem Vonica, který táhli silní chladnokrevní koně.

Průvod směřoval k místní sokolovně, kde probíhal hlavní program. Po přivítání diváků a účinkujících, panem starostou Ing. Jaroslavem Ševelou, se ujala slova paní Jitka Fialová, která diváky v „tlumačovské“ hanáčtině provázela celým programem. Své umění k nám přijelo ukázat hned několik souborů. Olešnica z Doloplaz předvedla scénické pásmo „Hody a Podzimní tance“, soubor Vonica ze Zlína potom temperamentní tance z Kopanic a Východního Slovenska, ze Sazovic zatančili Hanáckou a Českou besedu, národopisný soubor Mánes z Prostějova představil taneční pásmo „Po hanácke sobě dopnem“ a z Napajedel soubor Pozdní sběr zatančil tance „Boršické, Stráňanské, Hucké a Šotyšku“. Soubory doprovázela cimbálová muzika a k tanci i poslechu hrála divákům dechová hudba Hanačka z Břestu.

V přestávce byla pro diváky připravena ukázka historického šermu v podání šermířské a divadelní společnosti „Memento mori“, děti se měly možnost vyřádit ve skákacím hradě, který byl pro ně připraven na blízkém dětském hřišti. Na závěr patří poděkování všem, kteří se ochotně podíleli na přípravě letošního Hanáckého dne.
Více fotografií naleznete ve fotogalerii