Domů » Zprávy » Požár suché trávy podél železniční tratě

Požár suché trávy podél železniční tratě

Dne 26.4.2007 ve 13.56 hod byla Jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Tlumačov vyzvána operačním střediskem Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje prostřednictvím hasičského poplachu – sirény k součinnosti při hašení požáru suché trávy podél železniční tratě v lokalitě Tlumačov Skály.

Následně žák 7. třídy tlumačovské základní školy telefonicky oznámil starostovi obce další ložisko požáru suché trávy u železniční tratě – v blízkosti společnosti Metalšrot a Dura – line. Tato informace byla předána prostřednictvím telefonního čísla 112 na operační středisko HZS ZK a bylo dohodnuto, že tlumačovská Jednotka SDH vyjede právě ložiskům ohně nacházejícím se v severní části obce – v lokalitě Slivotín.
Naše jednotka vyjela ve velmi krátkém časovém úseku po poplachu s vozidlem Tatra 148 CAS 32 v základní osádce 1+3 (Žák Milan, Zlatuška Josef, Maťašová Ivana a Šedo Radek). Následně bylo zjištěno strážníky Obecní policie Tlumačov, že drobné požáry podél železniční tratě jsou vidět i na katastru Záhlinic. To již měl velící důstojník Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje komplexní přehled o rozsahu požáru podél železniční tratě v úseku od Záhlinic až po Napajedla.
V celém úseku dle zprávy HZS ZK (zveřejněno na www.hzs-zlkraje.cz)  zasahovalo celkem devět jednotek profesionálních i dobrovolných jednotek hasičů z okolí a také drážní hasiči z Přerova. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na brzdě jedné z vlakových souprav. Zablokovaná brzda se třela o kolo a výron jisker zapaloval suchou trávu u železniční tratě.V této souvislosti je třeba připomenout, že se jedná již o třetí výjezd Jednotky sboru dobrovolných hasičů obce Tlumačov za posledních 14 dnů k požáru suché trávy podél železniční tratě.I tento výjezd naší jednotky k likvidaci ohně prokázal vysokou akceschopnost a připravenost tlumačovských hasičů.