Domů » Zprávy » Noc s Andersenem

Noc s Andersenem

Patnáct tlumačovských dětí prožilo noc z pátku 30.3. na sobotu 31.3. v místní knihovně. Připojily se tak k celostátní akci knihoven „NOC S ANDERSENEM“.

Noc s Andersenem je jednou z akcí, kterou české knihovny svádí boj o zájem dětí a dětské čtenářství s konkurencí populárnějších médií. Všichni víme, že dnešní způsob života dětské četbě příliš nepřeje – knihy soupeří s mnoha akčními lákadly-bezduché vysedání před televizní obrazovkou a hraní různých her na počítači.
První Noc s Andersenem proběhla v roce 2000 v uherskohradišťské knihovně a letos se jí zúčastnilo 590 knihoven nejen v ČR, ale i na Slovensku, v Polsku a Slovinsku.
V seznamu knihoven v tomto roce nechyběla ani ta naše -tlumačovská. O tom, že noc bude kouzelná a pohádková se děti přesvědčily hned při příchodu do království knížek. Přivítala je královna (p.Daniela Králová) a postavičky z večerníčku: Mach (p. Petra Šimoníková) se Šebestovou (p. Renáta Nelešovská). Po vzájemném seznámení si děti vyrobily lucerničky, se kterými uskutečnily pochod broučků po večerním Tlumačově. Děti překvapil příjezd policistů z Otrokovic, kteří hledali Andersena. Všem vzali otisky prstů, některým dokonce nasadili i pouta. Nakonec všechno dobře dopadlo, nikoho nezatkli. Děti si prohlédly i policejní auto a další výstroj policistů.
Hodné maminky napekly dětem koláče. Děti je všechny ochutnaly a vyhodnotily „nejkoláčovější koláč“. Za dětmi přišel i Hans Christian Andersen (Tomáš Nelešovský). Přinesl dětem kouzelný strom „Pohádkovník“. Ten děti zasadily v sobotu ráno před odchodem domů v blízkosti knihovny. Strom je kouzelný: každý rok na něm vyraší nová pohádka. Také ukryl v knihovně poklad Ledové královny – nanuky. Spisovatel se nemohl dlouho zdržet a přečíst dětem pohádky, proto přivedl kouzelnou babičku (p. Marie Ešlerová). Ta ochotně četla dětem jeho pohádky. Pak šly děti hledat poklad Ledové královny a chystat se na diskotéku upírů. Řada přišla i na chat s ostatními „spáči“ v knihovnách.
Nakonec se všichni malí čtenáři „zavrtali“ do spacáků a spokojeně usnuli v knihovně. Ráno posnídali a spokojeně odcházeli s rodiči domů. Za rok s „Nocí s Andersenem“ na shledanou.