Domů » Zprávy » Letní pobytový tábor „To bude teda fičák“ / a to teda byl !!! /

Letní pobytový tábor „To bude teda fičák“ / a to teda byl !!! /

Jako každý rok i letos jsme se vypravili na 11 – denní pobytový tábor, tentokrát do prostředí smíšených lesů kyjovského kraje ve Vřesovicích.

Pobytového tábora se zúčastnilo celkem 32 dětí nejen z Tlumačova, ale i blízkého okolí jako jsou Kvasice, Hulín, Kroměříž, Bělov, Nová Dědina, Sulimov, Střížovice a Kurovice. Věkové rozmezí dětí bylo od 1. do 7. třídy.
Jak to tam bude vypadat? Jaké budou pokoje? S kým budu na pokoji? Jací budou vedoucí? To všechno probíhalo hlavami dětí. Napětí a nervozita z nich odpadla při příjezdu k RS Radost. Přivítala nás krásná patrová budova v blízkosti lesa. Děti byly ubytované ve 3 – 5 lůžkových pokojích, které byly nově opravené po rekonstrukci. Všechny otázky dětí byly zodpovězeny již první den, kdy se seznámily s průběhem celého tábora, byly rozděleni na pokoje a do oddílů, seznámily se z okolím a samozřejmě mezi s sebou. Hned první večer je čekalo velké překvapení v podobě návštěvy Vyvolených a proběhla také slíbená autogramiáda.
První budíček a hned děti vykročily do vojenských dnů, které jim byly vyhlášeny dopisem od štábu vedoucích. Děti musely po dobu tří dní plnit různé nelehké úkoly, zvládnout zkoušky zdravovědy, naučit se základy uzlování, střelbu ze vzduchovky nebo tajné šifrování. Po splnění všech úkolů byly děti povýšeny a odměněny vojenskými čepicemi, které po celou dobu vojenských dnů nosily.
Další dny a další úkoly od štábu vedoucích. Tentokrát nás čekaly dny indiánské. Výroba indiánského oděvu, představení a oslovování indiánskými jmény a jako správní indiáni jsme pracovali a vyráběli náramky síly z kůže. První úkol bylo nalézt a přinést do tábora totem svého teamu. Nelehká a nerovná cesta byla pro indiány velkou překážkou. Napínavé plnění úkolu bylo až do samého cíle, kde do poslední chvíle nebyl jasný vítěz. Totem byl zdárně donesen a šlo se na lov medvěda Grizzliho.
V okolí naší chaty bylo spoustu různých táborů, se kterými jsme navázali přátelství a dohodli turnaj ve fotbale nebo vybíjené. Musím naše děti pochválit, protože se velmi snažily a bojovaly o co nejlepší výsledek, který se jim podařil hlavně ve fotbale. Sportem jsme navázali i na další dny a to rovnou olympijskými hrami. Pro děti jsme připravili soutěžní disciplíny tak, aby se daly velmi dobře zvládnout ve velmi horkém počasí, které nás doprovázelo po celou dobu tábora. Olympiáda byla spíše netradiční – hod gumákem, nošení kelímku s vodou na hlavě atd.
Nechyběly také slíbené rytířské dny. Teamy si společně vytvořily štíty a brnění pro své rytíře, kteří je zastupovali v rytířském klání. Každý team měl také za úkol vytvořit a představit svůj hrad, z kterého na klání přijeli. Velmi zajímavé výtvory, které dětem daly spoustu práce, museli ohodnotit nezávislí porotci ve složení pana a paní správcových nebo pracovnic z kuchyně. Celé družstvo také soutěžilo v jízdě na koních /dřevěných/, včetně vedoucích, kteří se také pilně zapojovali do připravených úkolů, aby získali body pro své družstvo. Nejvíce se však dětem líbil Karneval v Riu u Vřesovic, kde jsme pro děti připravili spoustu překvapení. Byl to pouze jejich den, kde tentokrát vedoucí plnili jejich přání. Mohly si vyzkoušet „hru v casinu“, zajít do tetovacího studia, do kadeřnického salónu, na manikúru nebo ochutnat horkou čokoládu u „McDonalda“. Poslední večer, hodnocení a ocenění nejlepších. Každý si odvážel spoustu dárečků, které získávali po celou dobu tábora za různé soutěže a nebo hlavní výhru za celotáborovou hru. Během tábora za námi také přijeli i psovodi z Městské policie Kyjov, navštívili jsme hrad na Buchlově nebo koupaliště v Osvětimanech. Krásné prostředí a neprozkoumané okolí nás láká i na příští rok, tak ještě uvidíme kam se příští letní prázdniny vypravíme.

Chtěla bych touto cestou poděkovat všem vedoucím, kteří s námi strávili příjemné léto a už nyní se na všechny moc těšíme.