Domů » Zprávy » Výstup na Tlstú – Memoriál Petra Švábika

Výstup na Tlstú – Memoriál Petra Švábika

Na pozvání družební obce Ďanová (Žilinský kraj) jsme se v sobotu 5.srpna zúčastnili Memoriálu Petra Švábika ve výstupu na horu Tlstá (1414m.n.m).

Akce byla symbolickou vzpomínkou na náhlé úmrtí starosty obce Ďanová Petra Švábika. Při téměř osmikilometrovém výstupu na horu Tlstá jsme během 3 hodin překonali převýšení 900 m. Pro řadu z nás (rodáků z rovinaté Hané) to byl v oblasti turistiky vrcholný výkon. Po návratu z pěkné horské túry jsme s občany a představiteli obce Ďanová poseděli v přátelské a srdečné atmosféře. Pohostinnost můžeme Ďanovčanům oplatit 2.září 2006 při slavnostním otevření Regionálního vzdělávacího, kulturního a informačního centra mikroregionu Jižní Haná, na které přijali naše pozvání.


Tip na turistickou túru – výstup z Blatnice (cca 15 km jižně od města Martin)
Tlstá (1414 m.n.m)

Mohutný rozložitý vrch nad Gaderskou dolinou, jeden z najcharakteristickejších vrchov Slovenska. Bralnatý reliéf je zložený z viac-menej vodorovných terás a bralnatých radov. Pozoruhodná je vrcholová plošina. V masíve je viacero jaskýň – najznámejšia jaskyňa Mažarná je jedna z najvyššie položených osídlených jaskýň s pamiatkami a hrobom z konca mladšej doby kamennej. Celý komplex sa vyznačuje bohatou vegetáciou. Výhľadovým bodom nie je najvyšší bod, ale o niečo nižší predvrchol (1374). Odtiaľ je dokonale otvorený výhľad na Turiec, Malú Fatru, Vtáčnik a veľkú časť Veľkej Fatry. Najlepší prístup Konským dolom po „chodníku Janka Bojmíra“ (modrá značka) alebo náročnejší Vápennou dolinou okolo jaskyne Mažarná (častejšie sa využíva na zostup).