Domů » Zprávy » Návštěva v obci Ďanová – aktualizace 4.5.2006

Návštěva v obci Ďanová – aktualizace 4.5.2006

V pátek 28. dubna 2006 jsme obdrželi od našich přátel z Ďanové smutnou zprávu o náhlém a nečekaném úmrtí pana Petra Švábika – starosty obce Ďanová. Peter Švábik zemřel v plné síle ve věku 49 let.

Poslední rozloučení se starostou Ďanové se uskutečnilo ve středu 2.května v místním kulturním domě za hojné účasti ďanovských občanů, jeho přátel a kolegů. Také my jsme se zúčastnili posledního rozloučení s Petrem Švábikem, abychom uctili památku dobrosrdečného a obětavého člověka. S představiteli obce Ďanová jsme se jednoznačně shodli na pokračování započatého partnerství našich obcí a Ďanovčané zároveň potvrdili svoji účast na slavnostním otevření kulturního a informačního střediska v Tlumačově, dne 2.září 2006.
Původní text z 21.4.2006
Ve čtvrtek 20.4.2006 jsme uskutečnili návštěvu v partnerské obci Ďanová ( SK ). Hlavním smyslem tohoto setkání bylo předat občanům Ďanové srdečné pozvání na slavnostní otevření Regionálního vzdělávacího, kulturního a informačního centra mikroregionu Jižní Haná, které je z velké míry financované formou dotace z evropských fondů. V rámci naší návštěvy jsme se starostou Peterem Švábikem a poslanci (členy zastupitelstva) obce Ďanová dále diskutovali problematiky , které jsou společné pro obě naše obce, jako například příprava pozemků pro stavbu rodinných domů a získávání dotací ať z národních či evropských fondů. Důležitým tématem našich rozhovorů byla také oblast cestovního ruchu a turistiky. Ďanová se rozprostírá v krásné přírodě oblasti Turiec – v údolí mezi pohořími Malá a Velká Fatra. V této oblasti jsou příhodné podmínky pro zimní sporty ( Martinské hole, Jasenská dolina), využití termálních koupališt ( Turčianské Teplice ) či cykloturistiku.
Jsem přesvědčen , že všichni kdo se zúčastní slavnostního otevření kulturního a informačního střediska, které se uskuteční v Tlumačově 2.září 2006, budou moci poznat srdečnost našich slovenských přátel z Ďanové.