Domů » Zprávy » Prohlášení lékárny Tlumačov

Prohlášení lékárny Tlumačov

Prohlášení lékárny Tlumačov k aktivitám minista zdravotnictví MUDr. Ratha v oblasti výdeje léků a provozu lékáren.

V poslední době se lékárny a jejich marže dostaly na první stránky novin. Protože informace v nich jsou nepravdivé, předkládám Vám verzi nás – lékárníků. Svůj názor si můžete udělat sami.

O co vlastně jde?

1. Pan ministr Rath tvrdí, že lékárníci mají nadstandardní zisky – marže.
Do ledna tohoto roku 32%.Tato byla snížena od 1.1.06 na 29%.
Žádné lékárně nezůstalo loni ani 32 Kč, ani 28 Kč, ani 20 Kč odměny z léku v hodnotě 100 Kč, který vydala. O marži se totiž dělí s dodavateli a její výše se počítá z výrobní ceny léku. Pokud navíc poskytne slevu, má ještě méně. Ministr Rath snížil svojí vyhláškou hrubý příjem lékáren v podstatě o 10% A to je pro malé lékárny hodně. Chystá se ale další snižování marží a to už by bylo neúnosné. Tento krok skutečně povede k uzavření asi čtvrtiny z nich. Jedná se i o lékárnu v Tlumačově.

2. Pan ministr Rath tvrdí, že lékáren je hodně.

  • Na malém městě je podle pana ministra lékárna pro obyvatele luxusem. Vám stačí několik obchodů a lékaři. K čemu mít ještě lékárnu? Jak zajímavé slyšet tato slova od člověka, kterého do funkce dosadila vládnoucí sociální demokracie a bude za ni kandidovat. Tedy strana, která se má podle všeho zastávat sociálně slabších lidí. Mají si snad koupit auto a dojíždět pro každou krabičku do většího města? Pravda, mohou jet autobusem. Tyto možnosti mají zdraví a mobilní lidé. Léky ale potřebují především senioři a ti takové možnosti nemají.
  • Ano, Pražákům se zdá, že lékáren přibývá jako hub po dešti a že je jich moc. Ovšem supermarketů také přibývá a nikdo jim neurčuje maximální přirážku.
  • Lékárny v krajských městech staví velké západní firmy, a větší část tržby v nich tvoří drahá kosmetika a potravinové doplňky a u nich není omezena výše přirážky. Tyto lékárny nejsou existenčně závislé na receptech. V malých městech jsou ale tak drahé věci neprodejné.
  • Ukazuje se pravdivým tvrzení lékárníků, že nezáleží jen na počtu lékáren, ale i na tom, kde budou. Nemá přece smysl, aby polovina všech lékáren byla v Praze a velkých městech. Důležitá je dostupnost lékárenské péče pro každého obyvatele vesnice nebo malé obce.


3. Cílem opatření ministerstva má být ušetření peněz ve zdravotnictví.
To, že je nutné šetřit – a nejen ve zdravotnictví – víme dávno.Výdaje na léky jsou obrovské a dále rostou.
Naše lékárnická komora navrhuje konkrétní způsoby, jak ušetřit peníze.

  • Za drahé léky by si lékárníci směli připočítat menší zisk, než za levné. Ministr o tomto návrhu odmítl jednat, ačkoliv se tato „degresivní marže“ používá v mnoha státech EU již desetiletí. Tak by se snížily ceny drahých léků, odměna by více odpovídala vynaložené práci, úspora by byla stejná, lékárny v malých městech by nebyly ohroženy.
  • Zavedením elektronické dokumentace pacientů by se zabránilo předepisování nadměrného množství léků od různých lékařů. Tímto by se zamezilo plýtvání s léky


4. Pokud prosadí ministr Rath své návrhy (mezi jinými i výdej léků v ordinacích), budeme jedinou zemí EU kde:

  • budou většinu léků vydávat lékaři v ordinacích, místo aby se věnovali léčení
  • bude nejmenší počet lékáren na 10 000 obyvatel
  • bude mít pacient minimální možnost poradit se o svých potížích s lékárníkem, se vším bude muset k lékaři, fronty se prodlouží
  • bude muset převážná většina lidí do lékáren dojíždět

Budou lékaři schopni denně objednávat a vydávat všechny léky, které dnes předepíší? Nebude je to nutit k zúžení sortimentu používaných léků? Ptal se někdo lékařů, zda chtějí navíc další práci? Měli dosud tolik volného času? Žádný lékař nebude schopen mít stejný sortiment léků, obvazového materiálu, zdravotních pomůcek jako lékárna, která tomu věnuje celý den.
Píši vám, protože dnes nejde o to, zda bude mít lékárník více nebo méně, ale o to, zda bude v Tlumačově lékárna, nebo ne. Budeme muset dojíždět pro každou drobnost, jako se dojíždělo dříve? Vím, velká část již dojíždí. Ale také jednou budeme staří .

Případné dotazy Vám ráda zodpovím a další vysvětlení k danému problému Vám podám přímo v lékárně.