Domů » Zprávy » Tlumačovský web v novém

Tlumačovský web v novém

Dnešním dnem (10. ledna 2006) byla spuštěna nová internetová prezentace obce Tlumačov. Možná se někteří ptáte proč, když ty dosavadní dobře fungovaly a byly vesměs kladně hodnoceny. Navíc když tyto stránky v roce 2004 obsadily 3. místo v krajském kole soutěže o Zlatý erb – nejlepší stránky obcí a měst ČR. Vývoj však jde stále dál a v oblasti informačních technologií postupuje tento vývoj tempem přímo „kvapíkovým“.

Stránky v podobě, v jaké jste je doposud znali, byly na internetu vystaveny od roku 2003. Letos v lednu jsou to tedy přesně tři roky. Cítil jsem potřebu něco se stránkami provést a takzvaně neusnout na vavřínech. Dalším důvodem změny stránek byla snaha upravit stránky do takové podoby, která by splňovala požadavky Ministerstva informatiky na tvorbu přístupného bezbariérového webu obce. Podrobnosti jsou uvedeny v základních informacích o webu.V souvislosti s tím bylo přepracováno programové jádro stránek (přechod od statického HTML k dynamickému PHP) a změněna grafická podoba webu.
Pokusím se vás seznámit se změnami a možnostmi, které nový web nabízí:

  • Hlavní změnou je zavedení tzv. redakčního systému. Redakční systém znamená, že informační obsah stránek nenaplňuje jen jejich správce, ale mohou ho doplňovat i další redaktoři. V praxi to znamená, že např. určení pracovníci obecního úřadu mohou přímo na web vyvěšovat informace bez potřeby kontaktovat správce stránek. Zveřejňují tedy informace přímo, což bude činit web více aktuální a akční. Jen pro vysvětlení uvádím, že dříve byly informace na web přenášeny pouze jedním člověkem. V případě, že však z nějakého důvodu tento člověk nebyl k dispozici, byly informace zveřejňovány se zpožděním.
  • K vybraným zprávám lze připojovat vaše komentáře, můžete známého upozornit na zajímavý článek zasláním e-malu s upozorněním
  • Nové stránky nabízí možnost výběru vzhledu. Každý čtenář si tak může zvolit grafickou podobu webu. Zatím jsou na výběr tři vzhledy, ale časem bude výběr rozšířen. Jednou z verzí vzhledu je speciální verze pro slabozraké občany a občany se zrakovým postižením (tzv. Blind Friendly). Tato verze je uzpůsobena jejich potřebám a nabízí mimo jiné širší rozsah změny velikosti písma, úpravu tabulek atd. Další verzí je textová verze stránek. Tato verze obsahuje minimální množství grafických prvků a je určena především pro ty, kdo nedisponují rychlým připojením k internetu.
  • Všechny verze stránek nabízí volitelnou velikost písma.
  • Upraven byl tiskový výstup stránek, který nyní tvoří pouze textové informace bez podružných prvků, jako je navigační menu apod.
  • Obsah stránek byl rozšířen o další rubriky a sekce, z nichž bych zmínil plán obce Tlumačova, informace o obecní policii, zajímavosti, historie a další.

Pokud si z něčím na stránkách nevíte rady nebo vás více zajímají možnosti stránek, k dispozici je zpracovaná nápověda ke stránkám a návod k použití. Odkazy na ně naleznete v dolní části prezentace.

Doufám, že se Vám budou nové stránky líbit, a že na nich vždy naleznete hledané informace.