Domů » Zprávy » Požár ve společnosti Metalšrot, a.s. Tlumačov

Požár ve společnosti Metalšrot, a.s. Tlumačov

Dne 17.10.2005 ve 14:33 hod. bylo operační středisko HZS Zlínského kraje informováno o rozsáhlém požáru v akciové společnosti Metalšrot v Tlumačově.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru kovového odpadu v podniku Metalšrot v Tlumačově. Hasiči si okamžitě vyžádali posilové jednotky. Krajské operační středisko jim na pomoc vyslalo jednotku profesionálních hasičů ze Zlína, jednotku profesionálních hasičů podniku Barum Continental Otrokovice a jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Tlumačov a Kvasice. Celkem tak na místo do třiceti minut dorazilo šest cisteren, čtyři technické vozy a přes čtyřicet hasičů. Později byla vyslána i jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s automobilovým žebříkem s košem a lafetou na hašení.
Už při příjezdu hasičů bylo jasné, že se jedná o mimořádně velký požár. Patnácti až dvacetimetrové plameny zachvátily hromadu kovového odpadu v kryté hale na jeho zpracování. Hlavní místo požáru zasáhlo nejdříve plochu asi 20 x 10 metrů a postupně se rozšířilo na plochu 40 x 20 metrů. Na místě hořely především vraky osobních automobilů, ledničky a další domácí i průmyslový kovový odpad.
Během tří hodin hašení se ozvalo na šedesát výbuchů palivových nádrží vraků aut, které ohrožovaly zasahující hasiče. Od začátku zásahu byla hromada odpadu postupně rozdělena těžkými nakladači na dvě části, a tím se podařilo zabránit dalšímu rozšíření požáru. Prvotní zásah hasičů s pěti proudy vody a pěny nebyl dostatečně účinný, a proto se velitel zásahu po hodině hasebních prací rozhodl pro frontální útok. Během následujících minut byl zorganizován dovoz dostatečného množství pěnidla a zároveň se hledal další zdroj vody. Postupným najížděním techniky hasičů totiž došlo k výraznému oslabení hydrantové sítě, protože podnik je na konci všech rozvodů a odběr vody byl enormní. Jako vhodný zdroj vody použili hasiči jezírko nedaleko samotného podniku. Dobrovolní hasiči zabezpečili dálkovou dopravu vody do cisteren pomocí dvou výkonných čerpadel.
V 16:30 hod. byla doplněna všechna vozidla vodou i pěnidlem a velitel zásahu vydal rozkaz k frontálnímu útoku. Ze šesti cisteren, asi deseti proudů vody a několika lafet vylétla pěna směrem k hořícímu kovovému odpadu. Kolem páté hodiny bylo zřejmé, že útok těžkou pěnou byl úspěšný a podařilo se uhasit hlavní plameny. Teprve teď se mohli hasiči bezpečně dostat do těsné blízkosti místa požáru a začít s dohašováním jednotlivých ohnisek.
Po celou dobu zásahu spolupracovali s hasiči sami zaměstnanci, kteří za pomoci těžkých nakladačů rozebírali dál hromadu odpadu. Postupným rozebíráním hromady odpadu se hasiči dostávali ke spodním hořícím vrstvám a začala tak poslední fáze hašení. Dohašovací a likvidační práce budou hasičům trvat ještě několik hodin. Na místo musela být zajištěna další dodávka pěnidla, které se ukázalo jako nejúčinnější hasivo. Hasiči informovali starostu obce Tlumačova o nebezpečí ohrožení obyvatel hustým, zapáchajícím a štiplavým kouřem. Přes obecní rozhlas byla vyslána zpráva s doporučením o nevycházení z domu, nevětrání a ochraně, především dětí, před nadýcháním zplodin hoření ze vzduchu. Hasiči provedli na pěti místech v obci měření koncentrace nebezpečných plynů, která neprokázala zvýšenou přítomnost jedovatých látek. Kouř byl rozháněn silným větrem, což přispívalo ke zmírnění nebezpečí pro veřejnost.

Aktualizováno 17.10.2005
Bylo potvrzeno, že při požáru a zásahu nebyl zatím nikdo zraněn. Požár jako první zpozoroval a nahlásil náměstek ředitele podniku Metalšrot, který mimo areál firmy ucítil kouř a vzápětí uviděl stoupající dým z haly.
Ve 20:00 hod. velitel zásahu zredukoval počty zasahujících hasičů na polovinu. Dál probíhají likvidační práce a rozebírání hromad odpadu a dohašování vraků vozů. Velitel dále odhaduje, že tyto práce potrvají nejméně do 22:00 hod.
Ve 23:00 hod. byly ukončeny hlavní likvidační práce a velitel zásahu nařídil odjezd zasahujících jednotek na základny. Zároveň si vyžádal střídání a na dohled přijelo nové družstvo jednotky profesionálních hasičů ze Zlína, které doplnilo několik členů Jednotky sboru dobrovolných hasičů obce Tlumačov. Celkem na místě zůstalo sedm hasičů.

Aktualizováno 18.10.2005
V 06:50 hod. byl ukončen dohled nad místem požáru a všechny likvidační práce. Členové Jednotky sboru dobrovolných hasičů obce Tlumačov v 7.30 hod dorazili na zbrojnici a začali zajišťovat sušení a čistění hadic a přípravu opravy použité techniky ( v nočních hodinách z důvodu velmi intenzivního téměř osmihodinového nepřetržitého provozu vypovědělo službu čerpadlo PS 12, které bylo naší Jednotkou okamžitě nahrazeno čerpadlem PS 8 ).

Ve výše uvedeném materiálu jsou použity informace ze zprávy HZS Zlínského kraje. (www.hzs-zlkraje.cz)
Foto: HZS ZK