Domů » Zprávy » Voltižní úspěch na Mistrovství Evropy 2.8. – 7.8.2005

Voltižní úspěch na Mistrovství Evropy 2.8. – 7.8.2005

V Italské Verolanuově proběhlo ve dnech od 2.8. do 7.8.2005 Mistrovství Evropy ve voltiži. Českou republiku odjelo reprezentovat celkem 6 jednotlivců, z nichž se nejlépe vedlo Petru Eimovi (celkově čtvrtý). Přiblížíme vám, jaké vlastně Mistrovství bylo i bezprostřední dojmy účastníků k celé akci.

Českou republiku odjelo reprezentovat celkem 6 jednotlivců – Petr Eim, Alice Eimová (TJ Voltiž Tlumačov), Lukáš Klouda, Jana Sklenaříková, Michaela Andrlíková (TJJ Lucky Drásov), Josef Zelinka (TJ Orion Praha) a skupina z TJJ Lucky Drásov ve složení Michaela Andrlíková, Kateřina Stejskalová, Tereza Muzikantová Jana Bartoňková, Magdalena Schulzová, jejichž řady doplnily cvičenky Alice Eimová z TJ Voltiž Tlumačov a Anna Špalková z JK Děti a koně.

Česká ekipa dorazila bez potíží do Italské Verolaunovy v pondělí večer. Již v úterý proběhla velmi přísná veterinární kontrola koní, kde všechny české koně prošly v pořádku a byly puštěny ke startu.

První a druhý den probíhaly povinné a volné sestavy skupin, mužů a žen. Nejlépe z českých reprezentantů se vedlo Petru Eimovi, který vstupoval do finále z druhé pozice a Lukáši Kloudovi z pozice sedmé.
Po prvním kole povinných a volných sestav vypadalo tedy umístění českých reprezentantů takto:.

Muži:

  • Petr Eim , kůň Catalin IV-33, lonžér Neprašová Pavlína – 2. místo
  • Lukáš Klouda, kůň Scanie, lonžér Cinerová Petra – 7. místo
  • Josef Zelinka, kůň Robin, lonžér Švanová Andrea – 22. místo

Ženy:

  • Jana Sklenaříková, kůň Eskadra, lonžér Trčková Dana – 29. místo
  • Alice Eimová, kůň Catalin IV-33, lonžér Neprašová Pavlína – 35. místo
  • Michaela Andrlíková, kůň Eskadra, lonžér Trčková Dana – 39. místo

Česká skupina obsadila na koni Duke, pod vedením Cinerové Petry 8. místo, které si udržela i po druhém kole. Velkým překvapením soutěže skupin bylo vítězství a získání prvního Evropského titulu Slovenskou skupinou, na koni Flash, pod vedením Majdlenové Jany.
Do finále postupovalo prvních 15 mužů a žen. Snad nervozita obou našich nejlepších závodníků – mužů zapříčinila nečisté zajetí technické sestavy a propad na 5. a 15. místo celkového pořadí. Petr Eim i přes výbornou volnou sestavu však tento propad zlepšil jen o jedno místo.Loňský titul Mistra světa obhájil Kai Vorberg (GER)a celkové výsledky pak vypadaly takto:

Muži:

  • 1. Kai Vorberg (GER), kůň Picasso , Kirsten Graf
  • 2. Jan Bayer (GER), kůň Aladin , Sven Henze
  • 3. Gero Meyer (GER), kůň Robinson Wendy, Susanne Wahl
  • 4. Petra Eim (CZE), kůň Catalin IV-33, Neprašová Pavlína
  • 15. Lukáš Klouda (CZE), kůň Scanie, Cinerová Petra
  • 23. Josef Zelinka (CZE), kůň Robin, Švanová Andrea

Ženy:

  • 1. Anja Barwig (GER), kůň Magic Dream, Alexander Hartl
  • 2. Rikke Laumann (DEN) kůň Rubins Universe, Anika Speck
  • 3. Sissy Jarz (AUT), kůň Escudo Fox, Julia Nobauer

Skupiny:

  • 1. Team Slovakia kůň Flash, Majdlenová Jana
  • 2. Team Germany, kůň Davidov, Alexander Hartl
  • 3. Team Austria, kůň Bombastic, Klaus Haidacher

Právem můžeme být pyšni na tak skvělý výsledek a přejeme Petru Eimovi i nadále tak výborné výsledky, které ho jistě přivedou na stupně vítězů. Po delším období, kdy se šampionátů účastnili za českou reprezentaci jen kategorie jednotlivců, se letos podařilo nominovat také skupinu kategorie A, která výborně zvládla svůj první start takové úrovně.

Komentář a názory Tlumačovských reprezentantů:

Petr Eim: Na Mistrovství Evropy do Itálie jsem jel s jasným cílem získat konečně pro Českou voltiž medaili. Na povinnou sestavu jsem se těšil a byl jsem s ní velmi spokojený. Vždy se dá sice zajet ještě lépe, ale druhé místo mě opravdu potěšilo.
Závody jsou běh na dlouhé trati a druhý den následovala volná sestava, do které jsem nastupoval s tím, že chci být nejlepší. Štěstí už mi tolik nepřálo a udělal jsem pár chybiček. Sesunul jsem se na třetí pozici.
Třetí den následovala technická sestava, kterou jsem pokládal za svou nejlepší. Před startem jsem se cítil vcelku klidný, avšak právě sestava, ve které jsem si věřil nejvíc, se mi nezadařila. Po nešťastné chybě v jednoduchém cviku mi začala připadat čím dál tím těžší, začala se připojovat další zaváhaní. Propadl jsem se až na páté místo. Přede mnou byla již jen poslední volná sestava. Věděl jsem, že už je nemožné dosáhnout na medaili, ale i přesto jsem chtěl stále bojovat. Chtěl jsem si vychutnat svou závěrečnou jízdu a ukázat že patřím mezi jedny z nejlepších v Evropě. Podařilo se! Má sestava byla vyhodnocena jako druhá nejlepší.
Polepšil jsem si v celkovém hodnocení o jedno místo, a i když jsem na vysněnou medaili nedosáhl, byl jsem se svým výkonem spokojen.
Závody byly na dobré úrovni, nikoliv jenom z hlediska organizace a prostředí, jako spíše na celkové účasti závodníků z celého světa. Všichni z nás čekali trochu víc a proto doufám, že se naše představy vyplní již příští rok na Světových jezdeckých hrách v Aachenu, na které se již začínáme připravovat. Jen mám obavu, že pro mě bude dosti těžké skloubit studium na Veterinární univerzitě v Brně a přípravu na tuto velkolepou událost. Na závěr bych rád poděkoval své lonžérce Pavlíně Neprašové a hřebci Catalinovi IV, protože toto umístění nepatří jen mě, ale nám třem.

Alice Eimová: Toto Mistrovství Evropy bylo teprve mou druhou velkou zkušeností v kategorii jednotlivců. Svou volnou sestavu jsem měla slušně natrénovanou, ovšem štěstí při mě nestálo a cvik, od kterého bych to opravdu nečekala, mě zklamal. Nedosáhla jsem proto lepšího výsledku než minulý rok na Mistrovství světa, kde jsem byla dvacátá šestá, ale mám zase o něco více zkušeností s velkými mezinárodními závody doufám, že do Aachenu ještě leccos vylepším.

ME Itálie
Mistrovství Evropy – Itálie – reprezentanti ČR

ME Itálie
Petr Eim a L. Klouda – nejlepší čeští reprezentanti na Mistorvství Evropy


ME Itálie
Alice Eimová – reprezentantka ČR – loňská mistryně ČR

Další články o voltiži